Simbolurile misterioase găsite într-un megalit din Munţii Călimani: seamănă leit cu o pictogramă din lanurile cu cereale din Anglia


Megalitul este un monument religios sau funerar, din piatră brută, de mari dimensiuni. Un megalit este un monument constituit dintr-una sau mai multe pietre de mari dimensiuni, așezate în cercuri, aliniate, ridicate de către oameni, în general în cursul preistoriei, fără ajutorul mortarului și nici al cimentului pentru a-i fixa structura. La începutul secolului al XX-lea, a existat în arheologie o teorie care lega totalitatea acestor monumente de o civilizație unică, însă metodele moderne de datare au respins această teorie.

O categorie de megaliți deosebiți se află în munții României, iar aici vom vorbi despre un megalit din Munţii Călimani. Aceşti munţi se găsesc în estul judeţului Bistriţa-Năsăud, la vest de judeţul Suceava. Munții Călimani sunt parte integrantă a Carpaților Orientali, de origine vulcanică, cel mai înalt vârf al lor fiind, cu 2100 metri, Vârful Pietrosul Călimanilor.

Megalitul a fost descoperit în anul 1987, în valea Pârâului Paltinu – satul Gura Haitii, la 27 km de Vatra Dornei – elevul Claudiu Pața a descoperit megalitul cu gravuri, în caldera Călimanului, în apropierea reprezentărilor zoomorfe și antropomorfe de pe Piciorul Hârlei și din grupul “Doisprezece Apostoli”. Despre megalit scriu şi geologii-geografi Traian Naum și Emil Butnaru, în monografia intitulată „Munții Căliman”.

Megalitul gravat are înălțimea de 135 cm, lățimea de 92 cm și greutatea de peste 1,5 tone. Blocul prezintă urme evidente de prelucrare. Se păstrează urma șanțului de tăiere a rocii. Gravurile sunt centrate pe cea mai plană latură a blocului andezitic. Ele sunt incizate destul de adânc și par a fi efectuate cu o unealtă metalică, ținându-se cont de regularitatea lor. Gravurile reprezintă cercuri concentrice, cercuri cu semicercuri în interior, alte cercuri mai mici, cel mai mare dintre cercuri având șase raze formate din semicercuri („în turbină”), la distanțe egale cu dimensiunea unei raze.

Megalitul prezintă incizii și pe latura opusă, dar mai slab păstrate. Partea inferioară a megalitului prezintă mai multe semiercuri concentrice; mai apar incizii în grilă (frecvențe în gravurile epocii bronzului, în Franța); în imediata apropiere a blocului gravat s-a descoperit un bloc, tot din andezit, cu forme regulate înscrise într-un paralelipiped. Datorită corespondenței lor, se presupune că cele două blocuri au sprijinit placa unui dolmen.

Interesant e faptul că într-o carte intitulată „Raport Of 1992”, de Thimothy Good, publicată în Marea Britanie în anul 1991, se vorbeşte despre mai multe pictograme observate în lanurile cu cereale din Anglia, iar una din aceste pictograme se aseamănă izbitor de mult (în cazul unor elemente, până la identitate) cu desenul descoperit pe megalitul din Munţii Călimani, cu o vârstă de peste 10.000 de ani.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO