Octavian Augustus, primul împărat roman „moral”


octavian-augustusOctavian Augustus (62 î.Hr.-14 d.H.) nu a fost doar primul împărat roman, ci şi primul cezar care a pus foarte mare accent pe aspectele morale.  Astfel, prudenţa, generozitatea şi viaţă austeră i-au adus respectul poporului, suscitând admiraţia bătrânilor senatori conservatori care i-au atribuit în anul 12 î. Hr. titlul de mare pontif, cel mai înalt titlu religios la Roma.

A obţinut, totodată, funcţia de „prefect al moravurilor” care i-a permis să înceapă o restaurare de ordin moral într-o lume atinsă în profunzime de crizele politice şi care era înclinată puternic către moravuri mai puţin stricte.

A încercat deci să le readucă pe femei, considerate prea libere, la rolul lor de femei casnice. Legile iuliene care condamnau brutal celibatul şi cuplurile fără copii au agravat pedepsele pentru femeile adultere, obligând şi pe proprietarii de sclavi să-şi alunge concubinele, ceea ce a limitat posibilităţile de dezrobire. Scăderea considerabilă a ratei natalităţii se datora, de fapt, îmbogăţirii colective permise de pax romana care fusese marele obiectiv al guvernării sale. Aceasta „pace romană” a durat până la sfârşitul primului secol.


Lasă un comentariu