Plinius cel Bătrân, istoricul roman de acum 2.000 de ani, ne vorbeşte despre… „avioane cu reacţie” pe cerul Imperiului Roman!??


„Istoria Naturală” este o enciclopedie publicată între anii 77-79 d.Hr. de către istoricul Plinius cel Bătrân. Este una dintre cele mai mari lucrări cu un singur autor care au supraviețuit din Imperiul Roman și acoperă în întregime domeniul cunoștințelor antice. În Cartea XI, XXIV, el scrie următoarele:

„S-au văzut mai multe lumini meteoritice în cădere. De exemplu, una a traversat cerul în plină zi, în văzul tuturor, tocmai când Germanicus asista la o luptă cu gladiatorii. Aceste lumini sunt de două feluri: „lampades”, asemănătoare „torțelor” și „bolides” sau „missiles”, cele care au apărut în timpul dezastrului de la Modena, în 44 î.Hr., când cetatea în care se afla Decimus Brutus a fost asediată de Antoniu. Deosebirea dintre ele este că „torțele” lasă pe cer urme prelungi pe partea frontală strălucitoare, pe când aceste „bolides” strălucesc pe toată suprafața lor și lasă dâre lungi”.

Ce-au văzut romanii în acele vremuri? Urme lăsate de meteoriţi sau… avioane cu reacţie!???


Lasă un comentariu