Un loc misterios în România unde peştii nu cresc, dar găsim plante tămăduitoare – Lacul Negru din Munţii Vrancei


În misterioşii Munţi ai Vrancei, se găseşte un colţ de rai, de parcă ar fi din altă lume: Lacul Negru. Aici se pare că nu trăieşte niciun peşte, însă putem găsi plante minune cu puteri tămăduitoare. De exemplu, aici trăieşte plămâna, o plantă populară binecunoscută pentru proprietăţile sale curative în bolile de plămâni. Tot aici putem găsi „Roua cerului” („Drosera Rotundifolia”, în limbaj ştiinţific) – o plantă carnivoră rar întâlnită în ţară şi mai ales în lume. Planta consumă aproximativ 50 de insecte pe an şi poate fi uşor recunoscută după florile de culoare albă şi îndeosebi după frunze, care au pe suprafaţa lor numeroşi peri glandulari cu rol în digerarea insectelor.

Lacul Negru, aflat în Rezervaţia Naturală Cheile Nărujei, la 1250 de metri înălţime, are o suprafaţă de 13.000 de metri pătraţi şi o adâncime de 7,5 metri, formându-se în urma unei alunecări de teren. O jumătate din lac este acoperită de o turbărie activă, Cealaltă jumătate este formată dintr-un plaur plutitor, iar cealaltă jumătate este formată din ierburi, rădăcini, rizomi, cu o grosime de un metru, fiind absolut unică în lume.

Lacul Negru s-a format în urma unui seism major prin prăbușirea unei creste, eveniment geologic care a avut loc acum circa 10.000 de ani, iar zona a evoluat din acel moment într-un mod particular prin crearea unui ecosistem propriu.

De ce nu cresc peştii în Lacul Negru? Datorită prezenţei unor specii de tritoni (șopârle acva-terestre) care curăţă orice formă de viaţă din apă. Tritonii sunt elementele esențiale ale ecosistemului care mențin turbăria, eventualii pești din lac punând în pericol tot acest bios unic.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO