Se poate folosi în realitate câmpul de forţe, exact ca în serialul SF „Star Trek”?


Imagine: hdwallsbox.com / prelucrare proprie

Mai ţineţi minte de serialul SF „Star Trek”, în care căpitanul Kirk dă ordin echipajului de a activa un câmp de forțe care să protejeze nava Enterprise de focul inamic? Ce este un câmp de forțe? În science-fiction, e o barieră subțire, invizibilă și totuși impenetrabilă, capabilă să devieze atât fascicule laser, cât și rachete. La prima vedere, un câmp de forțe pare atât de simplu, încât crearea sa ca scut de folosit în luptă pare iminentă; însă lucrarea nu stau atât de uşor.

Militarii ar putea folosi câmpurile de forțe pentru a deveni invulnerabili, creând un scut impenetrabil împotriva proiectilelor și gloanțelor inamice. Podurile, autostrăzile și șoselele ar putea fi construite, teoretic, printr-o simplă apăsare de buton. Orașe întregi ar putea răsări instantaneu în deșert, cu zgârie-nori construiți întru totul din câmpuri de forțe. Câmpurile de forță înălțate deasupra orașelor ar putea să permită modificarea efectelor climei acestora – vânturi puternice, viscole, tornade – după bunul plac. La adăpostul cupolei protectoare a unui câmp de forțe, orașele ar putea fi construite sub apele oceanului. Sticla, oțelul și mortarul ar putea fi înlocuite în întregime.

Și totuși oricât de curios ar părea, câmpul de forță este unul dintre dispozitivele cel mai dificil de creat în laborator. De fapt, unii fizicieni cred că ar putea fi de-a dreptul imposibil, dacă nu i se modifică proprietățile.