Inelul de aur al lui Gyges – cu ajutorul lui, se obţinea invizibilitatea! Cine nu l-ar dori?


Imagine: prelucrare proprie

lnvizibilitatea este, probabil, unul dintre cele mai vechi concepte din mitologia antichității. Încă de la apariția primelor documente istorice, s-au consemnat cazuri de oameni care, rămași singuri într-o noapte sumbră, au fost înspăimântați de spiritele invizibile ale morților, de sufletele celor de mult dispăruți care pândeau în întuneric.

Generalii militari au visat dintotdeauna la un dispozitiv care să asigure invizibilitatea trupelor. Fiind invizibil, poți străpunge cu ușurință liniile inamice și să-l iei prin surprindere pe dușman. Infractorii se pot folosi de invizibilitate pentru a înfăptui jafuri spectaculoase.

În capodopera sa filosofică, „Republica”, Platon relatează mitul inelului lui Gyges. Sărmanul, dar cinstitul păstor Gyges, din Lydia, pătrunde într-o peșteră tainică și găsește un mormânt în care se afla un cadavru ce avea un inel din aur. Gyges descoperă că inelul cu pricina avea puterea magică de a-l face invizibil.

Curând, puterea oferită de inel îi ia mințile sărmanului păstor. După ce se strecoară în palatul regelui, Gyges își folosește puterea pentru a o seduce pe regină și, cu ajutorul acesteia, îl ucide pe rege și devine următorul rege al Lydiei…


Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO