Oamenii de ştiinţă europeni, folosindu-se de un telescop special, cred că în galaxia Calea Lactee ar putea exista viaţă extraterestră primitivă, dar şi avansată


Folosind instrumentul HARPS de pe telescopul Agenției Spațiale Europene de 3,6 metri diametru, o echipă de oameni de știință a efectuat recent cea mai mare căutare de toriu în stelele care sunt aproape identice cu Soarele, și pe care le putem denumi „gemene solare”. Prezența toriului este un indicator că orice planetă stâncoasă din jurul acestor stele pot găzdui plăci tectonice, care pot atsfel declanșa și susține viața.

Gemenele solare sunt stele foarte asemănătoare cu Soarele, în ceea ce privește temperatura, luminozitatea și compoziţia chimică. Este probabil că nașterea și evoluția acestor stele a fost asemănătoare cu nașterea și evoluția Soarelui, ceea ce înseamnă că planetele s-au format în jurul lor în mod similar cu modul în care planetele s-au format în propriul nostru sistem solar. Acest lucru înseamnă că gemenele solare ar putea fi locuri minunate de unde se poate începe căutarea vieții extraterestre în Univers.

Cercetătorii doresc să verifice prezenţa în interiorul acestor stele a toriului radioactiv (Th-232). Pe Pământ, astfel de elemente radioactive creează un flux de căldură în mantaua convectivă, ceea ce face ca plăcile tectonice să se miște. Acest lucru face din Pământ o planetă dinamică din punct de vedere geologic, cu cutremure și vulcani, care contribuie la ciclul de carbon ce reglează temperatura atmosferei. O atmosferă stabilă este strâns legată de apariția și evoluția vieții, ceea ce înseamnă că prezenţa unor cantități inițiale ale anumitor elemente radioactive într-o planetă stâncoasă contribuie semnificativ la creşterea şanselor unei planete de a găzdui viață. Toriu este unul dintre aceste elemente care pot fi esenţiale pentru prezența vieții. Se descompune foarte încet, ceea ce înseamnă că creează un flux de căldură moderat pentru o perioadă foarte lungă de timp, oferind vieții şansa de a se afirma.

Cum observă cercetătorii prezenţa toriului în stele? Fiecare element chimic dintr-o stea absoarbe lumina la anumite lungimi de undă, astfel încât spectrele pot fi folosite pentru a afla ce elemente sunt prezente. Instrumentul HARPS poate analiza spectrul, aşadar putându-se estima cât de mult toriu este prezent în fiecare stea.

Din datele de până acum, cercetătorii au găsit o mulţime de stele cu toriu, ceea ce înseamnă că viața ar putea exista oriunde în Calea Lactee. Dar, şi mai mult decât atât, toriu a fost găsit în stele cu o varietate de vârste, ceea ce înseamnă că viața ar putea fi răspândită nu numai în spațiu, ci și în timp. S-ar putea să existe forme de viaţă mai recente sau mai străvechi în întreaga galaxie!

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): eso.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock