Oamenii de ştiinţă cred că în anul 2100 vom putea călători în timp! Mai avem de aşteptat vreo 85 de ani!

  •  
  •  
  •  
  •  

calatorie in timp 2100Oamenii de ştiinţă de la Imperial College din Londra si de la Universitatea din Glasgow au prezentat previziunile lor pentru viitor, atunci când vom putea vedea mai cele populare tehnologii de science-fiction în lumea reală, scrie site-ul Cosmopolitan.

Unul dintre exemplele cele mai promițătoare pentru viitorul apropiat esteîmbrăcămintea invizibilă“, ceva care cercetătorii au fost experimente de ceva timp (vezi articolul meu din 2009: SF devenit realitate: pelerina invizibilă). Mulţi dintre noi ar dori ca această pelerină să fie la fel de bună ca cea folosită de Harry Potter. Oricum, există posibilitatea ca un mecanism eficient de invizibilitate fie disponibil în mai putin de 15 de ani.

O altă tehnologie pe care o mulțime de oameni şi-ar dori să o vadă în realitate este teleportarea. Deși s-au făcut progrese pentru teleportarea unor particule individuale pe distanțe scurte, ar putea totuși trece zeci de ani pentru a putea teleporta oamenii dintr-un loc în altul, într-o clipă. Teleportarea unei persoane, atom cu atom, va fi foarte dificilă, iar progresele din chimie sau biologie moleculară ne vor permite să o facem mai repede, a declarat Dr. Mary Jacquiline Romero. Un lucru bun despre teleportare este aceea că nu există nicio lege fundamentală care să ne spună că aceasta nu se poate face.”

Aici fac o mică paranteză şi vreau să readuc în discuţie problema fundamentală a teleportării oamenilor. Aşa cum spuneam într-un articol din aprilie 2014, Este posibilă teleportarea oamenilor? Aceasta ar însemna să murim şi să ne “mutăm” în alt loc sub forma unei copii! Ce se va întâmpla cu sufletul nostru!?, teleportarea umană va fi aproape imposibil de realizat. De ce? Pentru că trupul uman este o creație foarte complexă, conținând un număr enorm de atomi – care este un 7, urmat de 27 de zerouri! Aceşti atomi sunt perfect aranjaţi într-un model infinit de complex. A teleporta o fiinţă dintr-un loc în altul, înseamnă că va trebui să se transforme materia solidă a particulei în informații, care sunt trimise la destinație. În cazul în care semnalul este primit, informațiile sunt folosite pentru a crea o copie fidelă a originalului. Dar, pentru a finaliza procesul, originalul trebuie să fie distrus. Puteţi să vă imaginaţi aceste lucruri în cazul unei fiinţe umane? Deci, în procesul de teleportare cuantică, omul trebuie să fie distrus, ceea ce înseamnă că statutul originalului este total corupt. Dacă doriți să fiţi teleportat, va trebui mai întâi să muriţi, în scopul de a reapărea într-un alt loc. Va trebui să treceţi prin procesul copierii atomilor și distrugerii originalului vostru.

Cine este, de fapt, trimis prin teleportare? Este sistemul original, care este reconstruit la distanță sau pur și simplu o copie? Este aceeași persoană când teleportarea a fost finalizată? Vom avea exact aceeași personalitate ca şi originalul “eu”? Ce se întâmplă dacă ceva nu merge bine și “o parte din voi” va rămâne “aici”, iar restul “eului” va fi teleportat în partea cealaltă? Ce se va întâmpla cu amintirile noastre? Vor fi teleportate toate amintirile noastre originale, împreună cu această copie? Teleportarea ridică, totodată, şi alte întrebări derutante cu privire la existența unui “suflet”, în cazul în care organismul unei persoane este teleportat. Dacă eşti teleportat într-o locație nouă, şi sufletul tău se mută cu tine?

Dar, revenind la articolul de pe “Cosmopolitan”, acolo se mai vorbeşte despre cel mai tentant concept din SF, şi anume călătoria în timp. În ciuda îndoielii că acest lucru ar fi posibil, unii oameni de știință cred , probabil, se poate face. Aș spune să ne uităm la anul 2100 ca la un interval de timp foarte optimist pentru a călători săptămâni în viitor“, a declarat autorul Colin Stuart. El nu admite, totuși, acesta va fi un lucru foarte greu de realizat.

Dacă s-ar putea călători în trecut, aş lua cu mine un telescop portabil foarte puternic şi m-aş întoarce în iulie 1969. Aş vrea să văd cu ochii mei dacă americanii chiar au ajuns pe Lună aşa cum susţin…


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu