Perioada europeană a Renașterii a fost cuprinsă între secolele XIV și XVII. A fost un moment fascinant în istoria continentului european. Civilizația occidentală a fost transformată, născându-se mari artiști. Iar unul dintre aceste talente a fost marele pictor şi sculptor Michelangelo (1475 – 1564).
Renumit pentru frescele sale frumoase, Michelangelo a pictat plafonul Capelei Sixtine între anii 1508 și 1512. Această capodoperă a Renașterii este una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Michelangelo. Unii cercetători care au studiat această operă de artă sugerează că Michelangelo a ascuns mesaje secrete în tavanul Capelei Sixtine.
De asemenea, s-a spus că Michelangelo a introdus simboluri păgâne ascunse asociate anatomiei feminine în faimoasa sa lucrare din Capela Medici. Familia Medici nu numai că a fost o familie domnitoare, ci și sponsorul Bisericii și a multor artiști. Fiind o familie foarte bogată, familia Medici a obținut controlul asupra unei mari părţi din Florența.
Cea mai celebră dintre reprezentanţii acestei familii a fost Catrina de Medici, regină a Franţei, fiind soţia regelui francez Henric al II-lea al Franței. Regina Catrina a iubit arta şi a fost, de asemenea, interesată de astronomie, astrologie, arhitectură, dar şi fascinată de cunoașterea ocultă. Ea a fost o mare susținătoare a celebrului profet Nostradamus.
Capela Medici din Florența (Italia), unde Michelangelo a lucrat la cererea cardinalului Giulio de Medici, viitorul papă Clement al VII-lea, a fost menită să servească drept mausoleu pentru familia Medici. La un moment dat, în timp ce lucra la capelă, în 1529, un conflict izbucni în Florenţa. Locuitorii acestui oraş-stat s-au săturat de familia Medici şi s-au răsculat; surprinzător, Michelangelo s-a alăturat forţelor care doreau libertate.
Deşi au fost iniţial câştigătoare, forţele revoluţionare au fost în cele din urmă înfrânte de familia de Medici şi de papă. Duşmanii trebuiau închişi imediat; chiar şi Michelangelo trebuia arestat şi dus la închisoarea orașului. Dar, Michelangelo a reușit să găsească un loc ascuns, astfel încât nu a fost niciodată pedepsit pentru revolta sa împotriva autorităților. În noiembrie 1530, Papa și familia Medici l-au anunţat pe Michelangelo că poate să se întoarcă și să-și termine lucrarea Capelei Medici, promiţând că nu va fi pedepsit. Artistul a ieșit din ascunzătoarea sa și a fost din nou în relații bune cu familia Medici.
Dar unde s-a ascuns în toată perioada? Locuința ascunsă a lui Michelangelo rămăsese un secret peste 4 secole. Cei mai mulți au crezut că marele artist a căutat refugiu într-un turn de biserică, dar n-a fost aşa. În mod ironic, Michelangelo a decis să se ascundă într-un loc unde nimeni nu se aștepta să-l găsească: în Capela Medici! În 1976, directorul Muzeului Capelei Medici a descoperit o cameră secretă foarte mică, în pereții căruia se aflau 180 de schițe necunoscute. Curând a devenit clar că Michelangelo, unul dintre cei mai mari artiști renascenți, a petrecut trei luni în întuneric, unde nu a stat degeaba, creând schițe cu ajutorul unui cărbune și a unui creion…