Cum a ajuns Charlie Chaplin spion pentru Stalin, prin intermediul agentului sovietic Mukassei


Una din cele mai spectaculoase cariere de agenţi sub acoperire diplomatică a fost aceea a lui Mihail Mukassei la Hollywood (1907-2008). Provenind dintr-un mediu sărac, Mukassei urmează Facultatea de Geografie economică din cadrul Universităţii din Leningrad. În continuare, s-a înscris la Institutul de limbi orientale din Leningrad, unde a căpătat şi o pregătire lingvistică. În 1937, tânărul diplomat, pentru că fusese angajat în Ministerul de Externe sovietic, a fost trimis la Şcoala de spionaj a armatei Roşii.

Un an mai târziu, a fost numit viceconsul sovietic la Los Angeles. Aici i s-a alăturat şi soţia sa, în 1939. Au primit ordinul să-şi facă prieteni printre actorii şi oamenii de cultură din Statele Unite, şi au reuşit. Cei doi au primit informaţii secrete din cetatea filmului american, Hollywood, până în 1943. Serviciile secrete ale Uniunii Sovietice ştiau că puteau obţine informaţii importante de la recepţiile unde participau actori, scriitori şi oameni politici. Multe dintre vedetele de cinema ale vremii şi oamenii de litere aveau cunoştinţe în rândul reprezentanţilor guvernului american. Theodore Dreiser, Charlie Chaplin, Walt Disney şi alte celebrităţi erau invitaţi şi nu refuzau să vină la recepţiile oferite de Consulatul sovietic din Los Angeles, devenind prieteni buni cu Mukassei. Agentul sovietic ştia să intre pe sub pielea acestora şi le făcea cadouri scumpe.

Cea mai spectaculoasă racolare a soţilor Mukassei în acea perioadă a fost actorul Charlie Chaplin. Acesta nu-şi ascundea simpatiile pentru Uniunea Sovietică. FBI-ul a prins de veste şi a fost cu ochii pe el. În fiecare an, înainte cu 20 de zile de sărbătorirea Marii Revoluţii din octombrie din 1917, Chaplin trimitea poporului sovietic o telegramă de felicitare prin intermediul lui Mukassei. Actorul i-a furnizat numeroase informaţii secrete agentului sovietic. El a prevenit URSS-ul de iminenta invazie germană, pentru că primise asemenea date de la cunoştinţele sale de la ambasada Germaniei în Statele Unite.

În vara anului 1941, serviciile secrete sovietice le-au cerut soţilor Mihail şi Elizaveta Mukassei să afle dacă japonezii se pregătesc să atace URSS. Aceştia au transmis că pentru moment japonezii nu erau decişi pentru o asemenea acţiune.

Misiunea americană a cuplului Mukassei s-a încheiat în 1947 şi ei s-au întors în URSS, unde li s-a propus să lucreze în străinătate sub o falsă identitate. Cei doi au petrecut 25 de ani în slujba spionajului sovietic în diverse state. Mihail Mukassei avea un mare atu. El vorbea şase limbi străine: engleză, germană, spaniolă, franceză, bengaleză şi poloneză. Misiunile celor doi au fost tot timpul clasate „top secret”.

Că au adus multe şi valoroase servicii Uniunii Sovietice o dovedeşte lunga listă de decoraţii de stat. Colonelului Mihail Mukassei i s-a decernat ordinul „Drapelul Roşu” şi „Steaua Roşie”, dar şi numeroase medalii, între acestea fiind „Medalia pentru Merit militar”, aceea de „Agent emerit al securităţii satului”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO