Vă vine să credeţi sau nu, cea mai scumpă brânză din lume nu e făcută din laptele de vacă şi nici din cel de capră, ci din laptele de măgar, scrie site-ul BBC.com. Brânza, făcută la o fermă din Serbia, poartă numele de „Brânza P-u-l-e” (nu vă gândi la prostii), şi este produsă din lapte de măgar balcanic, costând 1.000 de dolari jumătate de kilogram, adică aproximativ 2.000 de dolari kilogramul! Este o brânză albă, sfărâmicioasă, cunoscută pentru aroma sa intensă şi pentru salinitatea sa naturală.
Laptele provine de la singura crescătorie de măgari balcanici, ce trăiesc într-o fermă aflată în Zona naturală specială – Zasavica (Serbia). De ce este această brânză atât de scumpă? Pentru că măgarii respectivi (mă rog, măgăriţele) nu dau prea mult lapte și toți trebuie să fie mulşi manual, de trei ori pe zi. Din 15 măgari se obţin circa 3 litri de lapte şi este nevoie de circa 20 de litri de lapte pentru a face abia 1 kilogram de brânză P-u-l-e. În tot anul, în întreaga fermă poate fi produsă o cantitate mică de „brânză P-u-l-e”, circa 100 de kilograme.
Măgarii balcanici domestici sunt foarte populari în Serbia rurală, dar folosirea utilajelor moderne i-au făcut pe oameni să-şi întoarcă spatele la acest animal odată util. Mulţi dintre măgari au fost sacrificaţi sau, pur și simplu, abandonaţi, iar Zona naturală specială Zasavica este una dintre puținele rămase pentru această specie pe cale de dispariție. „Brânza P-u-l-e” este, de fapt, o modalitate foarte eficientă de a promova conservarea măgarilor balcanici.
Laptele de măgar este foarte hrănitor și poate întări imunitatea unui copil. Dar „brânza P-u-l-e” nu este singurul aliment pentru care laptele de măgar este renumit. Regina Cleopatra folosea lapte de măgar pentru a-şi trata pielea, iar în timpurile moderne este folosit ca ingredient pentru industria cosmetică.