Acum 5.000 de ani, englezii erau ţigani


tigancaPielea populaţiilor europene a început să se deschidă la culoare abia în urmă cu circa 5.500 de ani, în urma unor modificări apărute în comportamentul alimentar al acestora, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Oslo. Oamenii de ştiinţă cred că mutaţia a intervenit după ce europenii au trecut de la statutul de vânători-culegători la cel de fermieri.

Noua organizare a schimbat regimul alimentar, aducând o scădere semnificativă de vitamina D, element mai puţin prezent în alimentaţia populaţiilor de agricultori. Pentru a suplini această carenţă, europenii s-au adaptat, pielea lor deschizându-se la culoare şi permiţând astfel mai buna sintetizare a vitaminei D prin expunerea la razele solare.

Pielea închisă facilitează într-o mult mai mică măsură sinteza vitaminei D cu ajutorul ultravioletelor. „Clima mai rece şi altitudinile înalte au impus rapid nevoia de deschidere a culorii pielii. Alimentele obţinute din agricultură reprezentau o sursă insuficientă de vitamina D, iar radiaţiile solare aveau un nivel prea mic pentru a putea determina producerea unei cantităţi suficiente de vitamina D în pielea de culoare închisă“, explică autorii studiului. Adaptarea este cel mai uşor de constatat în cazul populaţiilor scandinave, care au evoluat aşa încât să crească la maximum nivelul vitaminei D sintetizate de organism.

Dacă noua teorie este corectă, înseamnă că acum şase mii de ani locuitorii din zonele actualei Scandinavii şi Marii Britanii aveau pielea de culoare închisă. „În regiunea Angliei, în urmă cu 5.500-5.200 de ani, obiceiurile alimentare s-au schimbat rapid şi oamenii nu s-au mai hrănit aproape în exclusivitate cu peşte, iar acest detaliu a dus la apariţia unei nuanţe mai deschise a pielii“, explică Johan Moan, de la Institute of Physics din Oslo. O teorie complementară pune albirea europenilor pe seama migraţiei populaţiilor de la Ecuator spre nord, regiune cu mai puţină lumină solară.

Sursa: www.gardianul.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO