Regii francezi erau descendenţi dintr-un monstru marin? Cine a fost „Quinotaurul”?


Un Minotaur (jumătate om, jumătate taur) vă sună cu siguranță familiar, dar ce ziceţi de un Quinotaur? A existat o „fiară a lui Neptun”, în istoria timpurie a francilor despre care se spunea că seamănă cu un Quinotaur. Această ființă mitică misterioasă a fost menționată doar într-o singură sursă, dar se presupunea că ar fi născut o dinastie de conducători ai căror descendenți sunt încă în viață.

Francii erau un trib germanic care au guvernat părți din ceea ce este acum Franța, Germania și Belgia modernă. Cronicarul Fredegar a atribuit înființarea dinastiei francilor – merovingienii – unui bărbat numit Merovech dintr-o istorie a poporului franc. Aşadar, Merovech (411 – 458) (numit şi Meroveus / Merovius) este fondatorul legendar al Dinastiei Merovingiene de regi ai francilor.

Merovech a fost menționat inițial de cronicarul Grigore de Tours. Însă, nu se spune cine au fost părinţii săi, ci se aminteşte că el a avut ca fiu pe regele Childeric. Însă, Merovech poate fi legat de un monarh anterior pe nume Chlodio, aşa cum ni se spune în „Liber Historiae Francorum” („Cartea istoriei francilor”), scrisă de un anonim.

Acolo ni se arată că soția lui Chlodio l-a născut pe Merovech, dar nu soțul ei era tatăl; legenda spune că femeia a înotat în mare și s-a împerecheat cu un monstru misterios, o „fiară a lui Neptun care seamănă cu un Quinotaur”. Drept urmare, Merovech nu era fiul unui monarh muritor, ci descendentul unei fiare supranaturale.

Cine sau ce a fost un Quinotaur?

Aceasta este singura referință a unui Quinotaur în istorie, așa că nu avem niciun mijloc real de comparație. Unii cercetători au sugerat că acest „Quinotaur” este o scriere greșită a lui „Minotaur”.

De ce s-a sugerat că Merovech a avut ca tată o creatură marină mitică? Poate că Merovech trebuia ridicat la statutul de erou. O ascendență semi-mitică a fost o caracteristică a multor eroi mitologici; gândiți-vă, de exemplu, la regele grec Tezeu al Atenei, care a pretins ca tată atât pe zeul mării Poseidon, cât și pe regele muritor Egeu.

Cu alte cuvinte, a avea un tată monstru marin l-a făcut pe Merovech și pe descendenții săi din viața reală, să fie diferiți de cei pe care îi conduceau. Unii istorici au sugerat că merovingienii erau într-adevăr considerați „regi sacri”, cumva mai mult decât muritori.


Lasă un comentariu