Studiu şocant al cercetărilor australieni: extratereştrii sunt morţi demult! De asta nu-i putem vedea!


extraterestru mortO nouă cercetare a modului în care viaţa ar fi putut evolua în altă parte în Univers a aruncat o posibilitate destul de deprimantă: n-am găsit niciun extraterestru până acum deoarece ei sunt morţi deja.

Ipoteza se bazează pe ceea ce ştim despre primele miliarde de ani după ce o planetă nouă se formează, ţi anume, întrucât mediul ei este extrem de instabil, fluctuant în temperatură și compoziţie atmosferică, şansele de formare a unei noi forme de viaţă care să evolueze rapid sunt foarte reduse. „Probabil că Universul e plin cu planete locuibile, atât de multe, încât oamenii de știință cred că ar trebui să fie pline cu extratereştri”, a declarat cercetătorul principal al acestui studiu, Aditya Chopra de la Universitatea Naţională Australiană. „Dar, viaţa timpurie este una fragilă, astfel încât credem că rareori evoluează destul de repede pentru a rezista.”

Chopra și echipa sa fac referinţă la mediul timpuriu de pe planetele Venus și Marte – aproximativ 4 miliarde de ani în urmă, ele fiind probabil locuibile și existând șanse ca forme de viață să fi apărut pe suprafaţa lor stâncoasă. Dar avem dovezi care să sugereze că, după circa 1 miliard de ani de la formarea acestor planete, Venus a devenit o „seră a morţii”, aşa cum o ştim şi astăzi, iar Marte a devenit opusul – temperaturile sale au scăzut, și orice formă de viață timpurie care s-ar fi format pe suprafața sa a fost probabil îngheţată.

Deci, ce face Pământul pentru a fi un loc atât de special? Ei bine, se pare că cele mai timpurii forme de viaţă au avut, de fapt, un efect stabilizator asupra mediului fluctuant rapid. „Cele mai multe medii planetare timpurii sunt instabile”, spune Chopra. „Pentru a produce o planetă locuibilă, formele de viață trebuie să reglementeze gazele de seră, cum ar fi apa și dioxidul de carbon, pentru a menține temperaturile de la suprafață stabile.”

Făcând experimente în laborator, cercetătorii au ajuns la concluzia că evoluţia vieţii pe Pământ a fost „un caz extrem de rar” şi că a fost un „joc al sorţii” ca viaţa să atingă modele atât de complexe, cum suntem noi, oamenii.

Ipoteza răspunde la problema ridicată de paradoxul Fermi: dacă Universul este un spațiu colosal, umplut cu trilioane pe miliarde de stele, ce au planete locuibile, potenţiale pentru susținerea vieţii, de ce nu am găsit niciun extraterestru până acum? „Misterul pentru care nu am găsit încă semne de la extratereştri ar putea avea mai puțin de-a face cu probabilitatea apariţiei vieții, ci, mai degrabă, cu raritatea aparițiilor rapide ale reglementărilor biologice ale ciclurilor de feedback de pe suprafețe planetare”, spune unul dintre membrii echipei, astronomul Charles Lineweaver.

Dacă această ipoteză este una corectă şi s-a întâmplat cu adevărat cu miliarde de ani în urmă, există o şansă mare că viața extraterestră a murit probabil înainte de a o întâlni. Adică, ei sunt morţi. Iar noi suntem ai naibii de norocoşi că încă mai existăm.

Sursa: sciencealert.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO