Şi oamenii de ştiinţă şi credincioşii cred în ceva invizibil: în “materia / energia întunecată” sau în Dumnezeu


Ştiţi ce este materia întunecată? În astronomie şi cosmologie, ea este un tip de materie care se presupune a exista din analiza efectelor gravitaţionale asupra materiei vizibile şi radiaţiei din fundal, dar nu e detectabilă prin radiaţiile electromagnetice emise. Existenţa sa a fost remarcată prin faptul că existau discrepanţe între masa totală a Universului observabil şi calculele rezultate din teoria gravitaţională a lui Newton şi teoria relativităţii a lui Einstein; fără existenţa materiei întunecate, Universul s-ar fi prăbuşit în el însuşi.

La sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970, Vera Rubin, astronom la Departamentul de Magnetism Terestru din cadrul Institutului Carnegie din Washington, a observat studiind stelele dintr-o galaxie, că ele au aceeaşi viteză de rotaţie în jurul centrului galaxiei, indiferent dacă ele sunt mai apropiate sau mai îndepărtate de centru, „violând” astfel una din legile astronomice universale, care spune că viteza de rotaţie a unui corp ceresc descreşte odată cu depărtarea ei faţă de centrul gravitaţional. Pentru a explica acest straniu fenomen, s-a propus existenţa unei materii misterioase, invizibile, denumite „materia întunecată”, ce ar fi reponsabilă pentru forţa gravitaţională.

Aşadar, materia întunecată poate explica de ce galaxiile nu s-au dezintegrat; masa lipsă este necesară pentru ca „gravitatea lui Einstein” să încetinească expansiunea accelerată a Universului. Energia întunecată reprezintă şi explicaţia dată pentru expansiunea accelerată a Universului; fără energia întunecată, Universul s-ar fi prăbuşit în el însuşi cu mult timp în urmă.

De ce am spus toate aceste lucruri până acum? Materia întunecată şi energia întunecată sunt doar noţiuni teoretice, neputând fi vizibile pentru a se detecta prezenţa lor. Dar, oamenii de ştiinţă contemporani sunt convinşi de existenţa ei.

Pe de altă parte, ştiţi ce este o persoană credincioasă? O persoană care are o gândire teistă; cea care spune că Dumnezeu este creatorul acestui Univers, deşi El nu poate fi văzut.

Aşadar, care e diferenţa dintre cele două poziţii? Oamenii de ştiinţă (care sunt de multe ori, ateişti) cred într-o forţă invizibilă, denumită forţă întunecată, produsă de materia întunecată; teiştii cred şi ei într-o „forţă invizibilă”, ce nu poate fi observată, pe care o numesc Dumnezeu. Oamenii de ştiinţă vin cu argumente matematice, teiştii vin şi ei cu argumente de natură filozofică, biblică sau emoţională. Ambele tabere cred în ceva invizibil, ăsta-i punctul comun; restul sunt doar diferenţe de nuanţe.


Lasă un comentariu