O teorie ştiinţifică revoluţionară privind apariţia fantomelor: le putem vedea în lumea noastră din cauza „efectului demonic”


Fără îndoială, în lume se cunosc multe cazuri de apariţii de fantome, care pot fi observate în filme, în fotografii şi în descrierile oamenilor. Aceste apariţii nu pot fi contestate şi, decât să ne apucăm să le negăm, mai bine am căuta explicaţii. Iar una din aceste explicaţii interesante aparţine arheologului englez Tom C. Lethbridge, care a denumit apariţia fantomelor drept „efectul Ghul” („efectul demonic”).

Această explicaţie vrea să spună că unele evenimente lasă la locul producerii lor ceva în genul unor amprente (engrame), care pot fi rechemate de către creier. Un fenomen asemănător cu acela al „psihometriei“, dar, spre deosebire de aceasta, la „efectul Ghul“ pare totuşi să fie vorba despre un fenomen care este legat de un loc.

Lethbridge a pornit de la faptul că anumite realităţi locale (vine de apă subterane respectiv umiditate atmosferică mai înaltă) produc un câmp electromagnetic specific, care face posibilă o înmagazinare de întâmplări cu nivel emoţional înalt (de pildă omoruri). Unii oameni recheamă inconştient aceste înregistrări în anumite condiţii – de exemplu, oboseală puternică – după care evenimentul se desfăşoară ca un film în faţa lor.

Dintre toate teoriile, cea a „efectului Ghul” explică cel mai bine apariţiile fantomatice legate de un loc, inclusiv faptul că fenomene de acest tip se constată îndeosebi în Scoţia si Irlanda, o regiune cu umiditate atmosferică în general ridicată – şi acolo în special în apropiere de fântâni şi râuri.

Unii cercetători sunt convinşi că sub „locuri sfinte” cu biserici, catedrale sau pietre comemorative străvechi se găsesc vine de apă subterane pe care iniţiaţi ai trecutelor perioade le reperaseră. Acţiunile sacrale, care au avut loc acolo timp de secole, au produs „engrame pozitive” care fac ca unii oameni să se simtă în aceste locuri şi înălţaţi şi luminaţi sufleteşte.