Martor la proces: un spirit din lumea morţilor

97

fantoma10La judecătoria unui oraş din statul Arizona, adepţii unei secte religioase au fost chemaţi în instanţă de soţii Trina şi Tom Johnson. Aceştia susţineau că pământul pe care este construită casa de rugăciune a acestei secte este proprietatea lor, dar le-a fost luat într-un mod necinstit. Era vorba despre o sumă foarte mare de bani şi de aceea părţile nu au putut să ajungă la un compromis. Trina Johnson afirma că falsificarea actelor de proprietate ale pământului a fost recunoscută de doctorul Pahlavon Duran, mort cu câţiva ani în urmă şi care mai multă vreme a fost liderul spiritual al sectei. Toate dovezile femeii au fost întâmpinate de avocatul apărării cu o formulă juridică standard, folosită în asemenea cazuri: Este vorba despre nişte vorbe străine care nu pot fi supuse judecăţii.

La un moment dat, ajunsă la disperare, Trina Johnson, ca ultima dovadă, a cerut să fie stinsă lumină în sala de judecată, pentru că ea să poată chema spiritul doctorului Duran (pentru că acesta să spună Curţii adevărul). Avocatul apărării s-a împotrivit unei asemenea iniţiative de chemare a unui martor atât de neobişnuit. Judecătorul a hotărât să pună capăt polemicii demagogice şi a anunţat care este hotărârea să: îi va permite femeii să cheme spiritul doctorului Duran, însă dacă martorul nu va apărea Trina Johnson va fi arestată pentru minciună într-o formă atât de cinică.

Când au stins lumina s-a petrecut un lucru incredibil: în întuneric s-a auzit glasul celui dispărut, care a confirmat veridicitatea spuselor Trinei şi a indicat unde pot fi găsite în arhiva oraşului documentele care confirmă spusele soţilor Johnson.