Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Incendiatorul olandez care i-a făcut un bine imens lui Hitler: incendiul asupra Reichstag-ului

80

Reichstag focÎn noaptea de 27 februarie 1933, clădirea Reichstagului, parlamentul german, a fost cuprinsă de flăcări şi imediat s-a găsit şi incendiatorul: Marinus van der Lubbe, un olandez care, pe lângă probleme psihice evidente, avea şi simpatii comuniste. Nu i-a fost greu lui Adolf Hitler, proaspăt numitul cancelar al Germaniei, să pună gravul incident în cârcă anarhiştilor, socialiştilor şi comuniştilor, care au fost trimişi în lagărele de concentrare, fără că opinia publică să condamne asemenea măsuri, ci dimpotrivă, încurajându-le. Incidentul a dus şi la restrângerea drastică a libertăţilor cetăţeneşti, „în interesul statului”, prin votul Parlamentului: 444 deputaţi au votat pentru şi doar 94 dintre social-democraţii rămaşi în forul suprem s-au opus.

Documentul a dat guvernului – şi implicit Partidului Nazist – puteri legislative şi l-a autorizat să se abată de la prevederile constituţionale pe o perioadă de patru ani. Adolf Hitler obţinea astfel puteri dictatoriale.

Au existat multe discuţii privind gestul lui van der Lubbe: unii l-au acuzat că acţionase din cauza convingerilor comuniste, dar majoritatea istoricilor credeau, până nu demult, că el fusese de fapt o unealtă a naziştilor, de care aceştia s-au descotorosit imediat ce au făcut-o să acţioneze în folosul lor. Documente recente au scos la iveală că olandezul era doar un megaloman, dornic să atragă atenţia asupra lui. Cei mai surprinşi de gestul lui au fost deci în primul rând naziştii, dar Hitler şi-a revenit rapid din surpriză şi a întors lucrurile în favoarea lui.

Sursa: www.revistamagazin.ro

Orgoni Crystal