Berbec deportat în Siberia şi câine condamnat la închisoare

74

caine in cuscaOricât ni s-ar părea nouă de ciudat, dar în trecut, multor animale li s-a organizat adevărate procese de judecată, asemenea oamenilor, în care au fost chiar pronunţate sentinţe! În acest articol, vă vom prezenta două cazuri mici, cel al unui berbec şi cel al unui câine.

Din păcate, nu avem decât foarte puţine informaţii in legă­tură cu un proces penal din vechea Rusie intentat unui berbec împungăcios. Ştim doar atât: că judecătorul l-a condamnat pe animalul arţăgos la deportare in Siberia. Nu ne-au rămas date despre felul în care s-a adus la îndeplinire sentinţa, nici despre viaţa particulară a berbecului, condamnat să mănânce pâinea amară a deportării.

Ştim însă mai multe despre câinele care, într-un orăşel din Austria, a muşcat un consilier municipal. Stăpânul câinelui şi-a dovedit nevinovăţia, obţinându-şi achitarea. În schimb, anima­lul trebuia să ispăşească. Pentru oribilul atentat a fost con­damnat la închisoare pe un an si o zi. În urma unor circum­stanţe agravante, trebuia să-şi ispăşească pedeapsa nu în închi­soarea obişnuită, ci într-o cuşcă in mijlocul oraşului. Numele acelei cuşti de fier era Narrenketterlein (cuşca infamiei), şi în ea se închideau vinovaţii condamnaţi să suporte şi batjocura publică.