Dedal – fiul unui zeu-extraterestru din Atena antică. El a construit un robot de bronz şi a reuşit să zboare…


În Atena preistorică s-a născut legendarul Dedal, fiul lui Eretheu, zeu-extraterestru atenian. Nu mulţi cunosc că Dedal a fost un mare inginer şi arhitect (a inventat tâmplăria, toporul, ferăstrăul, firul cu plumb, catargele corăbiilor). A inventat şi lentilele şi a construit primul robot din bronz pentru apărarea insulei Creta. Robotul respectiv era uriaş (pentru contemporani, o construcţie de neconceput pentru acele timpuri), programat să arunce stânci în navele duşmane. L-au invins argonauţii conduşi de Iason, plecaţi în căutarea Lânii de Aur.

Dedal a fost descendentul unui zeu-extraterestru, iar Divinitatea l-a inspirat în tot ce a inventat. Inclusiv în construirea fortăreţelor, a templelor, a magnificului palat din Cnossos, şi a numai puţin celebrului Labirint. A experimentat zborul. Povestea lui Dedal şi Icar păstrează unele amintiri despre extratereştri.

Drept răzbunare și pentru că a fost complicele reginei Pasiphae, Minos l-a închis pe arhitect și pe fiul acestuia, Icar, în acel edificiu, a cărui ieșire a fost zidită. Pentru a se salva, Dedal, cu multă ingeniozitate, confecționează două perechi de aripi artificiale, pentru el și fiul său. Reușește să se salveze, însă Icar, avid de înălțimi și mânat de ambiția nebunească de a atinge soarele, se prăbușește murind.


Lasă un comentariu