Ştiaţi că… în Atena antică idioţii nu aveau drept de vot? Poate aşa ar trebui să se facă şi în România…


democratie-atenianaIată un fapt ciudat, puţin cunoscut la noi: faptul că idioţilor nu li se permiteau să voteze în Atena antică. Da, deşi sună ciudat, pare că e adevărat.

Orice cetățean de sex masculin peste 18 ani putea participa la corpul principal democratic al Atenei antice şi putea vota. Deşi toţi aveau drept de vot, un grup a fost exclus din acest proces electoral – idioţii,  care erau păstraţi în afara politicii.

Deci, cine era considerat un idiot în Atena antică? Practic, un idiot era un om total nepotrivit să dețină o funcție publică. Putea fi inofensiv, dar el era needucat și avea o gândire lentă; de aceea el nu putea vota.

În Atena, participarea la politică şi la alegeri era o datorie cetăţenească, iar cei care se eschivau s-o facă trebuia să se aştepte la amenzi. Oricum, bună ideea cu excluderea idioţilor de la alegeri, ce ar trebui aplicată şi azi. O singură întrebare s-ar pune: cine stabileşte că cineva e idiot? Se face o comisie alcătuită din medici, psihologi şi profesori? Se pune o ştampilă pe buletin – „Idiot”!?

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock