Știați că în trecutul îndepărtat, Franța era acoperită de o pădure tropicală densă și umedă, în care existau copaci exotici, plante și animale care astăzi se găsesc pe cealaltă parte a globului, și anume în regiunea Amazonului?
Era cu peste 50 de milioane de ani în urmă, iar Franța era situată mult mai aproape de Africa, într-o regiune tropicală mai caldă.
În epoca paleocenă, acum 65 – 55 de milioane de ani, oceanul era cu 10° până la 15° Celsius mai cald decât în prezent, și multe părți ale lumii aveau un climat foarte diferit. Europa, de exemplu, a avut un climat mult mai cald decât este astăzi.
Clima era subtropicală și umedă în toată Europa și în America de Nord. Antarctica găzduia păduri reci temperate, Groenlanda era verde, iar Pământul nu avea calote polare permanente ca astăzi! În condiții atât de ușoare și favorabile vieții, au evoluat specii diferențiate, iar flora era foarte bogată.
Cum şi-au dat seama oamenii de ştiinţă de toate aceste lucruri? Cercetătorii au folosit instrumente de laborator pentru a analiza bucăți de chihlimbar vechi de 55 de milioane de ani, în zona râului Oise din nordul Franței.
Analiza științifică a dezvăluit faptul că chihlimbarul a rămas intact de-a lungul veacurilor, în timp ce copacii din care s-a prelins au dispărut. Eforturile de a realiza astfel de conexiuni au fost dificile, deoarece chihlimbarul din diferite locuri a avut tendința de a avea compoziții chimice foarte similare. În plus, cercetătorii au descoperit și un nou compus organic în chihlimbar numit „quesnoin”, al cărui precursor există doar în seva produsă de un copac care crește în prezent numai în pădurea tropicală amazoniană a Braziliei.