Cele 3 calendare mayaşe şi evenimentul care se produce o dată la 5.163 de ani


mayasi5Descifrând unele texte şi unele inscripţii sculptate în piatra diferitelor stele şi temple, arheologii moderni au putut afla şi un alt aspect ciudat al anumitor determinări astrale: mayaşii au avut, în cursul înfloririi civilizaţiei lor, trei calendare! Două au fost folosite – în perioade diferite – pentru relaţiile curente, dar a existat o anumită conexiune matematică între ele; al treilea era folosit numai de preoţi – dintr-un motiv desigur suficient de straniu, care nu a fost elucidat.

Primul calendar se baza pe o ciudată împărţire a anului în 260 zile.

Al doilea calendar s-a bazat iniţial pe durata anului tropical de 363 zile. La consfătuirile periodice de la Copan ale preoţilor-astronomi s-a stabilit, la un moment dat, ca necesară o corectare, astfel că pentru uzul popular s-a stabilit ca anul să fie de 365 zile.

Din descifrări ale manuscrisului „Codex Dresdensis” s-a aflat însă că preoţii foloseau un al treilea calendar, bazat de asemenea pe determinări astronomice precise; dar şi durata acestuia era foarte ciudată: 584 zile.

La început, faptul părea de neînţeles arheologilor secolului XX. Pe parcurs s-a constatat că numărul respectiv de zile ar fi fost legat de faze ale planetei Venus. Stranie metodă de calcul bazată pe observări ale unei planete suficient de îndepărtată (evident, fără ajutorul foarte necesar al unor telescoape), atât timp cât apropierea Lunei oferea cel mai uşor mod de etalonare a timpului…Probabil că preoţii respectivi, care erau totuşi oamenii de ştiinţă a vremii, au avut un motiv foarte convingător – sub un alt aspect decât cel astronomic – pentru a determina şi folosi acest calendar, care era „secret” pentru restul populaţiei…

Descifrări ale glifelor din pietrele stelelor şi ale altor monumente au oferit arheologilor din veacul anterior, cât şi altor oameni de ştiinţă, adevărate surprize. Uimitoare calcule matematice efectuate de preoţii-astronomi au stabilit durata unui ciclu deosebit de 1.885.780 zile (!) ce ar reveni unui anumit eveniment astronomic, nespecificat însă. Această durată ar corespunde unui număr de 5.163 de ani – dublul ciclului mare al celor 260 conjuncţii Jupiter-Saturn…
Oare, „oamenii de ştiinţă” care se întruneau periodic la Copan au ţinut să transmită posterităţii cunoaşterea unui eveniment astral din trecut, care se va mai repeta cândva?

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO