Un virus gigant din Siberia a fost înviat după mai bine de 30.000 de ani! Există pericolul ca alţi viruşi adormiţi să învie după mii de ani de adormire şi să ameninţe omenirea…

3.573 vizualizari

virus gigant siberianUn gigant virus misterios, îngropat timp de 30.000 ani în permafrostul siberian, a fost înviat, scrie site-ul New Scientist. Permafrostul este un termen care definește solurile înghețate tot timpul anului la o adâncime între 20 și 1.500 m; regiunile de permafrost se află în ținuturile cu climat polar, unde temperatura medie anuală nu depășește -1 °C și cantitatea medie anuală de precipitații este sub 1.000 mm. Virusul infectează doar organismele unicelulare și nu seamănă deloc cu agenții patogeni cunoscuți care afectează oamenii.

Noua descoperire ridica posibilitatea ca în cazul în care climatul lumii se încălzește, iar explorarea umană se extinde şi în regiunile virgine din Siberia, atunci există pericolul ca să se elibereze în lume viruşi vechi sau eradicaţi de zeci de mii de ani. În această categorie, am putea include viruși din perioada Neanderthal-ului sau chiar virusul variolei, care au zăcut în stare latentă în gheață, mii de ani sau zeci de mii de ani.

„Există acum o probabilitate ca microbii patogeni care au afectat populațiile umane vechi ar putea fi reînviaţi, și, cel mai probabil ne-ar putea infecta şi pe noi, de asemenea”, a declarat co-autorul studiului, Jean-Michel Claverie, cercetător în domeniul bioinformaticii la Universitatea Aix-Marseille din Franța. „Aceşti agenți patogeni ar putea fi bacterii banale (vindecabile cu antibiotice) sau bacterii rezistente. În cazul în care ele au dispărut pentru o lungă perioadă de timp, atunci sistemul nostru imunitar nu mai este pregătit să răspundă la ele.”

În ultimii ani, Claverie si colegii săi au descoperit o serie de viruşi-giganţi, care sunt la fel de mari ca bacteriile, dar care nu dispun de mecanismele celulare caracteristice și de metabolismul acestor microorganisme. Cel puțin o familie din aceşti viruşi au evoluat (cel mai probabil) din paraziții unicelulari, după ce au pierdut genele esentiale, deși originile altor viruşi-giganţi rămân încă un mister.

Echipa de cercetători a luat mostre din permafrostul siberian și le-a pus în contact cu amibele (organisme unicelulare) în vase Petri. Ulterior, unele dintre amibe au plesnit și au murit; când oamenii de ştiinţă au investigat în continuare ce s-a întâmplat, au găsit un virus care ucidea amibele. Acest agent patogen aparține unei familii anterioare necunoscute de viruşi, acum numită Pithovirus, care are doar o treime din genele microorganismelor cunoscute în prezent și doar 11% din genele care se găsesc şi în alţi viruşi de azi.

Constatările de mai sus ridică posibilitatea ca alţi viruşi eradicaţi ar putea fi înviați în Arctica. Cum clima globală se încălzeşte și cum gheața marină și permafrostul se topesc, şi cum companiile petroliere și miniere forează zone îngheţate din Rusia, există posibilitatea reală ca vechii viruşi umani să fie eliberaţi în atmosferă.

P.S. Dacă va învia un virus mortal, pentru care nu există nici imunitate şi nici antibiotice, să vedeţi atunci dezastru la nivelul omenirii…