Pornind de la analiza mutaţiilor virusurilor, un fizician ajunge la concluzia că trăim într-un Univers simulat de un computer gigant


Un fizician (Dr. Melvin Vopson) care a studiat mutațiile virusului SARS-CoV-2 susține că a găsit dovezi pentru o nouă lege a fizicii numită „a doua lege a infodinamicii”, totul indicând faptul că trăim într-un univers simulat. În plus, el sugerează că studiul pare să implice că teoria evoluției este incorectă, mutațiile nefiind în întregime aleatorii.

În studiul său – „The second law of infodynamics and its implications for the simulated universe hypothesis” – Vopson a analizat mutațiile virusului SARS-CoV-2 dintr-o perspectivă a entropiei informaționale (un termen diferit de entropia obișnuită).

„Entropia fizică a unui sistem dat este o măsură a tuturor microstărilor fizice posibile compatibile cu macrostarea”, a explicat Vopson în lucrare. „Aceasta este o caracteristică a microstărilor care nu poartă informații în cadrul sistemului. Presupunând același sistem și presupunând că cineva este capabil să creeze N stări de informații în același sistem fizic (de exemplu, prin scrierea de biți digitali în el), efectul creării unui număr de N stări de informații este de a forma N microstări suplimentare de informații suprapuse microstărilor fizice existente. Aceste microstări suplimentare sunt stări purtătoare de informații, iar entropia suplimentară asociată cu acestea se numește entropia informațională”.

În timp ce entropia tinde să crească în timp, entropia informațională tinde să scadă, conform lui Vopson. O ilustrare a acestui lucru ar fi moartea termică a Universului, unde Universul atinge o stare de echilibru termic. În acest moment, entropia a atins valoarea maximă, dar nu şi entropia informațională. La această moarte termică (sau chiar înainte), intervalul de temperaturi și stări posibile în orice zonă a Universului este foarte mic, ceea ce înseamnă că sunt posibile mai puține evenimente și pot fi suprapuse mai puține informații, reducând entropia informației.

Potrivit lui Vopson, ideea este o lege fizică care ar putea guverna totul, de la genetică până la evoluția Universului. Astfel, a doua lege a infodinamicii pare a fi o necesitate cosmologică. Este aplicabilă universal, cu ramificații științifice imense. Știm că Universul se extinde fără pierdere sau câștig de căldură, ceea ce necesită ca entropia totală a Universului să fie constantă. Cu toate acestea, știm și din termodinamică că entropia este mereu în creștere. Acest lucru arată că trebuie să existe o altă entropie – entropia informațională – pentru a echilibra creșterea.

Vopson a analizat virusul SARS-CoV-2 așa cum a suferit mutații prin pandemia Covid-19. Virusul a fost secvențiat în mod regulat, pentru a urmări cum se schimbă, în mare parte pentru a dezvolta noi vaccinuri. Privind la ARN, nu la ADN, el a descoperit că entropia informațională a scăzut în timp. „Cel mai bun exemplu de ceva care suferă o serie de mutații într-un interval scurt de timp este un virus. Pandemia ne-a oferit eșantionul de test ideal, deoarece SARS-CoV-2 a suferit mutații în atât de multe variante, iar datele disponibile sunt incredibile”, a explicat Vopson. „Datele Covid confirmă a doua lege a infodinamicii, iar cercetarea deschide posibilități nelimitate. Imaginați-vă că vă uitați la un anumit genom și judecați dacă o mutație este benefică înainte de a se produce”.

Pentru Vopson, acest lucru sugerează că mutațiile nu sunt aleatorii, ci guvernate de o lege care prevede că entropia informațională trebuie să rămână aceeași sau să scadă în timp. Aceasta ar fi o descoperire uimitoare dacă ar fi confirmată, răsturnând modul în care credem că evoluția funcționează, dar Vopson indică un experiment similar din 1972, care a înregistrat o reducere neașteptată a genomului unui virus pe parcursul a 74 de generații în condiții ideale, ceea ce el sugerează că este în concordanță cu a doua lui lege a infodinamicii.

Consensul la nivel mondial este că mutațiile au loc la întâmplare, iar apoi selecția naturală dictează dacă mutația este bună sau rea pentru un organism. Dar, dacă există un proces ascuns care conduce aceste mutații? De fiecare dată când vedem ceva ce nu înțelegem, îl descriem drept „aleatoriu”, „haotic” sau „paranormal”; însă este doar incapacitatea noastră de a-l explica.

Vopson crede că legea ar putea explica și de ce simetria apare atât de abundent în Univers. Astfel, o simetrie ridicată corespunde unei stări de entropie informațională scăzută, care este exact ceea ce cere cea de-a doua lege a infodinamicii. De aceea, această observație remarcabilă pare să explice de ce simetria domină în Univers – se datorează celei de-a doua legi a infodinamicii.

Deoarece a doua lege a infodinamicii este o necesitate cosmologică și pare să se aplice peste tot în același mod, s-ar putea concluziona că acest lucru indică faptul că întregul Univers pare a fi o construcţie simulată sau un computer gigant. Un Univers super complex ca al nostru, dacă ar fi o simulare, ar necesita o optimizare și o compresie a datelor încorporate pentru a reduce puterea de calcul și cerințele de stocare a datelor pentru a rula simularea. Este exact ceea ce observăm în jurul nostru, inclusiv în datele digitale, sistemele biologice, simetriile matematice și în întregul Univers.

Sursa: articolul ştiinţific „The second law of infodynamics and its implications for the simulated universe hypothesis” / pubs.aip.org