Vulcanul Erebus din Antarctica – unul dintre cei mai înalţi şi mai activi vulcani din lume – eliberează zilnic praf de aur


Antarctica este un continent acoperit de gheață, cu temperaturi foarte scăzute, dar găzduiește și activități vulcanice. Unul dintre cei mai înalți și mai activi vulcani din Antarctica este Muntele Erebus. Cu o înălțime de 3.794 de metri, este cel mai sudic vulcan activ de pe Pământ. Acum, cercetătorii au descoperit că, odată cu erupțiile de rocă lichidă, aceasta eliberează explozii de gaz încărcate cu cristale minuscule de aur metalic, denumite în mod obișnuit „praf de aur”.

Numit după personificarea întunericului din mitologia greacă, se spune că Muntele Erebus ar fi erupt când căpitanul Sir James Clark Ross l-a văzut pentru prima dată în 1841. Este situat lângă alți doi vulcani de pe Insula Ross, care poartă numele exploratorului britanic menționat mai sus. Dacă vă uitaţi cu atenție la imaginile din satelit ale acestui gigant geologic, puteţi vedea zone roşiatice în vârful craterului. Este un lac de lavă foarte fierbinte care clocotește cel puțin din 1972.

Vulcanul emite în mod regulat coloane de gaze și aburi. În episoadele anterioare de activitate vulcanică, a expulzat roci parțial topite cunoscute sub numele de „bombe vulcanice”. Cel mai ciudat dintre toate, oamenii de știință au descoperit că exploziile lor de gaz sunt încărcate cu cristale minuscule de aur metalic, nu mai mari de 20 de micrometri. Se estimează că într-o singură zi vulcanul expulzează aproximativ 80 de grame de aur, ceea ce echivalează cu aproximativ 6.000 de dolari. Cercetătorii din Antarctica au detectat urme de aur în aerul ambiant la o distanță de până la 1.000 de kilometri de vulcan.

Cu toate acestea, vulcanul este probabil cel mai cunoscut pentru „dezastrul de la Muntele Erebus”. Pe 28 noiembrie 1979, zborul 901 al Air New Zealand s-a prăbușit pe marginea vulcanului, ucigând toate cele 257 de persoane aflate la bord. Zborul făcea parte dintr-un program Air New Zealand care le permitea pasagerilor să călătorească într-un zbor turistic de 11 ore de la Auckland către Antarctica și înapoi. Acea zi fatidică din noiembrie 1979 a fost una înnorată. Pilotul, căpitanul Jim Collins, a încercat să coboare avionul la aproximativ 610 de metri. Însă, în timpul manevrei, cu puțin timp înainte de ora 13:00, avionul s-a prăbușit în versantul Muntelui Erebus, ucigând pe toți cei aflați la bord. La locul accidentului, echipele de salvare au descoperit niște camere pentru pasageri care încă mai conțineau role de film intacte. Fotografiile, unele realizate cu câteva secunde înainte de impact, au arătat că în momentul accidentului era vizibilitate bună și că avionul se afla mult sub nori, excluzând posibilitatea ca vulcanul să fie ascuns de norii denși. După mai multe procese costisitoare și multe controverse, Air New Zealand și-a suspendat zborurile turistice peste Antarctica.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock