„Codul Rubaiyat” din Australia, unul dintre cele mai mari enigme din istoria recentă


Pe 1 decembrie 1948, autoritățile au fost chemate să vină la plaja Somerton din Adelaide, Australia. Acolo, s-a găsit un cadavru pe nisip, al unui bărbat de vârstă mijlocie, îmbrăcat într-un costum, având cravată și pantofi negri lustruiți. În ciuda vremii călduroase, el purta dedesubt şi un pulover.

Pe trup nu se vedeau urme care să dezvăluie vreo cauză evidentă a morții. Nimeni nu știa cine era acel bărbat sau de unde venea. Poliția a examinat toate hainele, făcând nişte descoperiri ciudate. Astfel, anchetatorii au rămas perplecşi când au găsit ceea ce părea a fi un mesaj secret aflat în buzunarul pantalonilor. Mesajul avea cuvintele „Tamam Shud”, scrise pe o bucată de hârtie înfășurată („Tamam Shud” este o expresie care înseamnă „sfârșitul”). Poliţiştii au mai descoperit în haine resturile ultimei pagini a unei copii rare al operei „Rubaiyat” de Omar Khayyam.

Interesant e faptul că o copie a lui „Rubaiyat” a fost recuperată, potrivindu-se cu ultima pagină găsită în haina bărbatului decedat. Cartea era așezată pe bancheta din spate a unei mașini care fusese parcată cu o săptămână sau două înainte ca acel cadavru să fi fost găsit.

După o cercetare atentă, cartea prezenta nişte caractere scrise pe coperta din spate, într-o limbă necunoscută. Detectivii au stabilit că era vorba de un cod secret și, datorită vremurilor tensionate ale „războiului rece”, s-a speculat că „omul din Somerton” trebuie să fi fost un spion sovietic, ucis de inamici necunoscuți.

Totuşi, niciun guvern sau agenție de informații din lume nu a recunoscut vreodată că l-ar cunoaşte pe acel om. „Codul Rubaiyat”, găsit pe spatele cărţii, a fost făcut public și mulți au încercat să-l descifreze, însă în zadar.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock