Un scriitor a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru că a insultat un rege

71

harry-nicolaidesUn scriitor australian a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că a insultat regele Thailandei într-unul dintre romanele sale.

Harry Nicolaides a recunoscut că a defăimat familia regală thailandeză într-o lucrare de ficţiune pe care a publicat-o pe cont propriu în 2005, intitulată “Verosimilitude”. Scriitorul şi-a petrecut deja patru luni în închisoare şi mai are încă trei ani.

“A fost găsit vinovat în baza Legii 112, iar Curtea l-a condamnat la şase ani de închisoare, dar datorită faptului că şi-a recunoscut fapta va ispăşi jumătate din pedeapsă”, a declarat judecătorul.

Într-un interviu pe care l-a dat din închisoare publicaţiei “The Times”, Nicolaides spune că experienţa sa în închisoarea thailandeză seamănă cu “Alice în Ţara Minunilor”. “Cer scuze, dar nu poate fi adevărat. E ca un coşmar”, a declarat pentru “Times”, adăugând că îl respectă pe regele Thailandei şi, deşi ştia că în această ţară există legi mai obscure, nu şi-a imaginat niciodată că aceste legi se aplică în cazul său. Nicolaides a lucrat în Thailanda între 2003 şi 2005 ca lector universitar, iar romanul său reprezintă un comentariu la societatea contemporană thailandeză.