Un misterios puls din interiorul Pământului apare la fiecare 26 de secunde, iar cercetătorii habar n-au despre ce e vorba…


La fiecare 26 de secunde, în ultimii 60 de ani, seismologii au detectat un puls omniprezent care emană din adâncul Pământului. Discuţiile asupra cauzei acestui misterios „microseism” continuă de zeci de ani și a produs mai multe ipoteze convingătoare, dar oamenii de știință încă nu știu în mod clar ce se află în spatele fenomenului.

Mai întâi observat și înregistrat de geologul Jack Oliver la începutul anilor 1960, apoi studiat mai amănunțit în deceniile următoare, se știe că pulsul este mai puternic în timpul furtunilor. Dar furtunile nu se opresc și reîncep la fiecare 26 de secunde, şi la fel se întâmplă şi cu vulcanii, care au fost, de asemenea, propuși ca sursă.

În 2005, un student pe nume Greg Bensen a urmărit originea pulsului într-o locație din Golful Guineei, în largul coastei de vest a Africii; 6 ani mai târziu, o altă echipă a găsit sursa şi mai aproape, identificând originea într-o zonă din Golful Guineei numită „Bight of Bonny”. Această echipă credea că valurile care se spărgeau pe acea coastă erau responsabile de pulsul seismic.

Totuşi, nu toţi sunt de acord cu această ipoteză. Unii cred că pulsul seismic a fost cauzat chiar de Soare. Deşi activitatea tectonică, cutremurele și vulcanii declanșează în mod regulat sunete seismice, totuşi acesta se desfăşoară permanent. Mike Ritzwoller, seismolog la Universitatea din Colorado, Boulder, care a studiat pulsul de zeci de ani, spune că pulsul este un mister.

Odată cu apariția unor instrumente și tehnologii mai avansate, oamenii de știință au reușit să studieze pulsul mai îndeaproape și, în general, sunt de acord că „Bight of Bonny” este punctul de origine al pulsului. În prezent, mai mulți cercetători încep să creadă că pulsul îşi are originea la marginea enormei platforme continentale nord-americane (mult sub fundul oceanului).

Unii cercetători încă mai cred că activitatea vulcanică este reponsabilă pentru puls, indicând un vulcan activ aflat pe insula Sao Tome si Principe, din zona lui „Bight of Bonny”.

Dar, oricare ar fi originea acestor fenomene fizice ce produce acest impuls, rămâne un mister de ce el apare la fiecare 26 de secunde.


Lasă un comentariu