Povestea fabuloasă a celui mai mare spion al Israelului din toate timpurile – Eli Cohen


În 2019, pe Netflix, a avut loc premiera excepţionalei mini-serii „The Spy” („Spionul”), în care se prezintă viaţa celebrului spion israelian Eli Cohen, considerat „erou” în Israel, pentru că a oferit Tel Aviv-ului informaţii vitale militare despre Siria, unde a dus o muncă de spionaj timp de 4 ani, până când a fost prins şi spânzurat (în 1965).

Eliyahu (Eli) Cohen s-a născut în 1924 în Alexandria, Egipt, într-o familie de evrei, care îşi trăgeau rădăcinile până în Alep (Siria). Eli Cohen a vrut să se înroleze în armata egipteană, dar i s-a refuzat intrarea din cauza loialității sale discutabile (fiind evreu).

După declararea independenței Israelului în 1948, Cohen a ajutat mulți evrei să migreze în patria natală. Cohen a trebuit să părăsească Egiptul în timpul celui de-al doilea război arab-israelian cunoscut sub numele de Criza Suezului (1956). Cohen a reușit să ajungă la Israel, unde a vrut să se alăture Mossad-ului (serviciul de informaţii a Israelului), dar i s-a refuzat să lucreze acolo.

Totuşi, directorul general al Mossad-ului, Meir Amit, căuta un agent secret care să spioneze în Siria, lucru dorit de autoritățile israeliene. Și el şi-a îndreptat atenţia spre Eli Cohen, care a acceptat cu bucurie oferta de a deveni spion.

La început, Cohen s-a mutat în Buenos Aires (Argentina), sub identitatea lui „Kamel Amin Thaabet”, un om de afaceri de origine siriană, care voia să se întoarcă în patria sa natală (Siria). În curând, el a ajuns în atenţia unor sirieni de top aflaţi în Argentina, legând o prietenie cu Amin al-Hafiz, general sirian devenit politician și membru al Partidului Ba’ath. Abilitățile sale de comunicare i-au impresionat pe toți și, după ce a ajuns în Siria, a devenit consilier șef al ministrului sirian al apărării.

Cât timp a fost spion, Cohen a furnizat Israelului informații secrete militare siriene. El a trimis aceste informații în Israel prin radio, scrisori secrete și, ocazional, personal, călătorind în secret în Israel de trei ori.

Cohen a făcut o vizită în Înălţimile Golan, în care a adunat informații despre fortificațiile siriene de acolo. Cohen i-a convins pe generalii sirieni să planteze copaci pentru soldații expuși soarelui. A plantat acei copaci în poziții care trebuiau să fie secrete. Informația a fost transmisă Forțelor de Apărare din Israel, care și-au ţintit adversarii, deoarece copacii plantați au fost folosiți ca marcatori. Armata israeliană a distrus ținta în războiul de șase zile și a capturat Înălțimile Golanului cu relativă ușurință. Cohen a devenit un erou.

În timpul ultimei vizite secrete a lui Cohen în Israel, cea din noiembrie 1964, el și-a exprimat teama de posibilitatea descoperirii sale și şi-a manifestat intenţia de a înceta misiunea din Siria. Mossad-ul a fost de acord cu planurile sale, dar i-a cerut lui Cohen să se întoarcă în Siria pentru ultima oară. Soția sa a dezvăluit mai târziu că Cohen a asigurat-o că va fi ultima sa călătorie, înainte de a se întoarce definitiv.

Între timp, serviciile secrete siriene şi-au dat seama că există o „cârtiţă” la nivel înalt, aşa că au început să asculte telefoanele oficialităţilor. Chiar și serviciile de informații siriene nu şi-ar fi putut vreodată imagina că un agent secret israelian ar fi consilierul șef al ministrului lor de apărare. Dar unele interceptări de comunicare au declanșat alarma și capcana a fost pusă.

S-a apelat la experți sovietici pentru a monitoriza toate comunicațiile radio şi s-a aflat că din apartamentul unde locuia Cohen se făceau transmisii ilegale. Astfel, spionul israelian a fost prins. Se spune că, chiar dacă şi-a dat seama că va fi prins, Cohen a continuat transmiterea tuturor informațiilor către Israel, fără să se teamă de soarta sa.

După ce a fost arestat, a avut loc un proces în care spionul israelian a fost condamnat la moarte prin spânzurătoare. Israelul a făcut eforturi imense, prin care să determine graţierea lui Eli Cohen de către autorităţile siriene. Au intervenit diplomați, prim-miniștri, chiar și papa Paul al VI-lea – dar eforturile nu au reușit. În ciuda mai multor presiuni internaționale, guvernul sirian l-a executat pe Eli Cohen, spânzurându-l public în Piața Marjeh din Damasc, pe 18 mai 1965. Corpul său a fost ținut expus câteva ore pentru ca oamenii să-l vadă.

Ulterior, Siria a refuzat să predea cadavrul lui Cohen familiei sale din Israel, deşi au fost trimise mai multe cereri. Eli era căsătorit şi a avut 3 copii. Într-o scrisoare trimisă soției sale Nadia, cu câteva zile înainte de execuție, Cohen a spus: „Te implor, draga mea Nadia, să nu îţi petreci timpul plângând despre ceva deja trecut. Concentrează-te pe tine însuţi, aşteptând un viitor mai bun”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock