Ogopogo, monstrul canadian care face furori


ogopogoOgopogo este, cu siguranţă, monstrul cel mai cunoscut din Canada; numele său de alint îşi are originea în cuvintele unui fox-trot englezesc din anii ’20, care nu aveau absolut nicio legătură cu el:

„L-am căutat pe Ogopogo. Pe micul Ogopogo cel atât de amuzant. Mama lui este o urechelniţă, iar tatăl lui este un melc. O să-i pun puţină sare pe coadă. Vreau să-l găsesc pe Ogopogo în timp ce tocmai cântă la vechiul lui banjo”.

Şansoneta a traversat Atlanticul şi America de Nord, până când a ajuns la urechile unui anume W.H. Brimblecombe, care locuia în oraşul Kelowna, pe malurile lacului Okanagan, în sudul Columbiei Britanice. Numitul Brimblecombe a considerat că porecla Ogopogo i se potrivea perfect monstrului care era văzut cu regularitate în lac, încă de la începutul secolului al XlX-lea. Şi aşa i-a rămas numele.

În formă de şarpe, cu o lungime de 128 km şi o lăţime de maximum 3 km, lacul Okanagan este, ca şi Loch Ness, de origine glaciară. Malurile lacului sunt destul de populate, şi există un drum de la un capăt la altul al lacului, traversîndu-l chiar pe un pod, în dreptul localităţii Kelowna. Aşa se explică numărul mare de mărturii cu privire la misteriosul animal.

Dar acesta era cunoscut cu mult timp înainte de indienii okanakane, care-i dădeau numele de Naitaka sau de N’ha-a-atik, ceea ce înseamnă „monstru al lacului” sau „demon al lacului” şi îi ofereau sacrificii animale. Iar primii colonişti nu au întârziat să-şi dea seama, prin 1860, că monstrul nu avea nimic legendar.

Aproape 250 de observaţii au fost consemnate între 1860 şi 1984, iar Ogopogo este la Kelowna ceea ce este Nessie la Fort Augustus: o mană cerească din punct de vedere turistic. Mărturia cea mai extraordinară este, fără nicio îndoială, aceea a dnei B. Clark, care, într-o dimineaţă de iulie a anului 1974, a afirmat că aproape a atins animalul, pe când înota la vreo 400 m de malul sudic al lacului. Refugiată pe o platformă plutitoare pentru înotători, ea a putut zări chiar şi coada animalului, pe care a comparat-o cu o coadă de cetaceu.

Aşadar, cu ce seamănă Ogopogo ? Mai întîi, este un animal rapid, de vreme ce, de pildă, pe 23 iulie 1968, o barcă avansând cu viteza de 40 de noduri (circa 75 km/h) nu l-a putut ajunge. Animalul, de culoare închisă, posedă un gât lung şi un cap mai curând mic, descris adesea ca fiind asemănător cu un cap de ţap. Are un corp masiv, împodobit cu una sau mai multe cocoaşe, în funcţie de mărturiile luate în consideraţie. Unii martori vorbesc despre o coadă, dar se pare că ar fi vorba mai curând de o înotătoare bilobată orizontală. Lungimea animalului pare să varieze între 6 şi 20 m.

În 1914, un cadavru în descompunere a fost descoperit pe o plajă a lacului Okanagan. Stârvul avea o lungime de 2 m şi cântărea 200 kg. Era de culoare gri-bleu şi avea un cap rotund, înotătoare şi o coadă lată. Pe cât se pare, gradul avansat de descompunere făcuse să dispară orice urmă de gât. Animalul nu semăna cu niciun alt animal cunoscut din fauna canadiană, iar majoritatea criptozoologilor cred că ar fi fost vorba de un specimen de „Ogopogo” care încă nu ajunsese la maturitate.

ogopogo2Au fost făcute mai multe fotografii ale monstrului din lacul Okanagan, câteva dintre ele aparţinându-i Arlenei Gaal, cea mai mare autoritate actuală în materie de Ogopogo şi autoarea cărţii despre acest subiect, Ogopogo. În majoritatea fotografiilor se disting forme de dimensiuni mari, deplasându-se la suprafaţa apei. Există şi două filme şi o casetă video făcută de un amator, în care se vede destul de clar cum ceva mare (estimat la 18 m în filmul lui Folden, din 1968) se mişcă pe lac.

În iulie 1977, o expediţie de 60 de scufundători a încercat, fără succes, să filmeze monstrul sub apă. Dar numărul mărturiilor, printre care se numără şi cele ale oamenilor de ştiinţă aflaţi în trecere, pledează în favoarea existenţei lui Ogopogo.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock