O istorie inedită a Sf. Valentin, cum nu mai găsiţi în altă parte!


Sf Valentin 2Valentine’s Day, adică ziua îndrăgostiţilor, se sărbătoreşte întotdeauna pe 14 februarie. Inimioare, pupici, îmbrăţişări, cadouri pentru cei dragi…toate se întâmplă în această zi specială. Dar cum a apărut această zi şi cu ce scop? Să parcurgem împreună o istorie inedită şi plină de lucruri interesante a Sf. Valentin.

1) Ziua îndrăgostiţilor în era pre-creştină: biciuirea femeilor pe spate

În vechea Romă, zilele de 13,14 şi 15 februarie erau sărbătorite ca Lupercalia, un festival păgân de fertilitate. Acesta se pare că a stat la baza sărbătorii pentru 14 februarie. Totuşi, Lupercalia era sărbătorită altfel. Conform prof. Noel Lenski, de la Univ. din Colorado, tinerii bărbaţi se dezbrăcau şi biciuiau (cu bice din piele de capră sau câine) spatele tinerelor femei, cu scopul de a le îmbunătăţi fertilitatea.

2) Anul 197 d.Hr. şi moartea Sf. Valentin

Un creştin pe nume Valentin din Terni este martirizat în domnia împăratului Aurelian. Nu se ştie prea multe despre viaţa sa, doar că a fost făcut episcop de Terni în anul 197 d.Hr. şi a murit la scurt timp după aceasta. Se pare că a fost închis, torturat şi decapitat pe Via Flaminia în Roma, datorită apartenenţei sale la religia creştină, prin ordinul prefectului Romei, Placid Furius. Conform legendei, el ar fi murit pe 14 februarie, dar se pare că acest lucru n-ar fi totuşi adevărat, fiind o adăugire ulterioară.

3) În anul 289 d.Hr. este martirizat un alt Valentin din Roma

Un alt creştin, Valentin din Roma, este martirizat în timpul împăratului Claudius. Un preot sau episcop din Roma a fost arestat pentru că a oferit ajutor unor prizonieri. În timp ce se afla în închisoare, se spune că l-ar fi convertit la creştinism pe temnicerul său, redându-i vederea fiicei sale oarbe. Conform altei versiuni, apărute mai târziu, se spune că el s-ar fi îndrăgostit de fiica temnicerului, trimiţându-i o notă „De la al tău Valentin”, dar această informaţie este nesigură. Încă o altă versiune, la fel de improbabilă, împăratul Claudius le-ar fi interzis bărbaţilor tineri să se căsătorească, pentru a fi soldaţi mai buni, iar Valentin a fost arestat pentru că s-ar fi căsătorit în secret. Ca şi celălalt Sf. Valentin, acest Valentin ar fi murit pe 14 februarie, dar şi această dată pare destul de improbabilă.

Papa Gelasius declară 14 februarie „ziua Sf. Valentin” în anul 496 d.Hr.

În anul 496, papa Gelasius a declarat 14 februarie drept „ziua Sf. Valentin”, sărbătoare creştină. Este posibil ca această dată să fi fost pentru a contracara festivalul păgân şi foarte popular al Lupercaliei, conform strategiei „dacă nu poţi să-i învingi, atunci alătură-te lor, oferind o alternativă”.

În 1382, Sf. Valentin = sărbătoarea îndrăgostiţilor?

Geoffrey Chaucer (1343-1400), celebru poet englez scrie în anul 1382 „Parlamentul păsărilor”, care se crede că este prima scriitură care face referire la Sf. Valentin ca la sărbătoarea îndrăgostiţilor.  Celebrând logodna dintre regele Angliei, Richard al II-lea, şi Anne de Bohemia, el scrie: „Şi a fost Ziua Sf. Valentin / Când fiecare pasăre a venit să-şi găsească partenerul”. Totuşi, se crede că el se referea la data de 2 mai, ziua Sf. Valentin din Genova, în calendarul bisericesc catolic, o zi mai potrivită pentru păsări pentru a se împerechea în Anglia.

Curte de justiţie în problemele dragostei, deschisă pe 14 februarie 1400

Chiar de ziua sf. Valentin, pe 4 februarie 1400, la Paris este deschisă o curte de justiţie pe probleme matrimoniale, care se ocupa cu divorţurile, căsătoriile, adulterele şi alte probleme în dragoste. Câţiva ani mai târziu, ducele Charles de Orleans, fiind întemniţat în turnul Londrei, în urma bătăliei de la Agincourt (1415), îi trimite iubitei sale una din primele însemnări de dragoste în care este menţionat Sf. Valentin.

Shakespeare şi Sf. Valentin (1601)

Ziua Sf. Valentin a intrat cel mai mult în conştiinţa populară, atunci când Shakespeare o menţionează în Hamlet. Ofelia spune: „Mâine e ziua Sf. Valentin / Şi voi o fecioară la fereastra ta / Pentru a fi a ta Sf. Valentin”.

Felicitările de Sf.Valentin (sfârşitul secolului XVIII-începutul secolului XIX)

În Anglia, de pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, au început să apară notiţele de iubire, precursoare a felicitărilor de Sf Valentin de astăzi. Apoi, la începutul secolului XIX au început să apară felicitările, produse în masă, de Sf. Valentin.

În 1913, apar celebrele felicitări de Sf. Valentin Hallmarks

Anul 1913 poate fi considerat anul oficial de naştere al zilei Sf Valentin ca sărbătoare a dragostei, căci apar celebrele felicitări romantice de Sf. Valentin, produse de firma Hallmark Cards.

Apoi, după această dată, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară, fiind îmbrăţişată de mai toate ţările din lume. Ce bine că şi îndrăgostiţii au şi ei o sărbătoare a dragostei!

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock