Miraculosul loc în care s-a născut Buddha


lumbiniÎn a zecea lună de sarcină, regina Maya Devi a pornit într-o călătorie de la Kapilavastu, unde locuia împreună cu soţul ei, suveranul Suddhodana, către casa părinţilor ei din Devadaha. În timpul călătoriei, ea a observat un lac în mijlocul unei grădini luxuriante şi a vrut să se oprească să înoate. Durerile facerii au început de îndată ce a ieşit din apă; s-a prins de o creangă şi a dat naştere prinţului Siddhartha Gautama. S-a întâmplat în dimineaţa unei zile de mai în anul 623 î.Hr., locul a fost numit Lumbini, iar prinţul nou-născut avea să devină Buddha, Cel Iluminat.

În timpul călătoriei sale în căutarea iluminării, Buddha a revenit o dată la locul naşterii sale, iar cu această ocazie, 500 de supuşi ai regatului au hotărât să-l urmeze în viaţa ascetică. L-a numit unul dintre cele cinci locuri importante de pelerinaj pentru credincioşi. În 249 î.Hr., localitatea a fost vizitată de împăratul indian Ashoka, cârmuitorul care a jucat un rol central în răspândirea credinţei budiste în mare parte din Asia. Acesta a ridicat aici o columnă ce poartă o inscripţie comemorativă a naşterii lui Buddha, cu efigia unui cal plasată în vârf.

Lumbini a rămas un centru activ al budismului până în secolul al XV-lea, când armatele mongolilor au distrus templele şi locul a căzut pradă uitării. A renăscut însă la sfârşitul secolului al XIX-lea, iar coloana lui Ashoka încă mai există ca o dovadă a unui loc sacru, alături de o grădină şi bazinul înconjurat cu zidul în trepte.  Mai mult, pe la mijlocul secolului al XX-lea, arheologii au descoperit ruinele palatului regal Kapilavastu la aproximativ 20 de kilometri depărtare. Pe măsură ce săpăturile înaintau, Lumbini a început să redevină un loc de pelerinaj pentru budiştii din toată lumea. În 1978, datorită unei investiţii importante a UNESCO, faimosul arhitect japonez Kenzo Tange a fost însărcinat cu proiectul „unui nou Lumbini“, un fel de oraş internaţional al păcii. Din cauza dezacordului dintre UNESCO şi Lumbini Development Trust (organizaţia nonguvernamentală care conducea proiectul), până astăzi nu s-au construit decât câteva clădiri.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock