Inundaţii, ploi şi furtuni masive peste tot: din România, până în Germania, America şi până în Australia! Ce naiba se întâmplă cu vremea pe această planetă?


furtuna violenta in orasNu vi se pare că în întreaga lume, în ultima perioadă, se întâmplă din ce în ce mai multe ploi, vijelii, inundaţii şi furtuni? Parcă mai multe ca niciodată… Şi nu doar într-o anumită regiune a globului, ci pe mai multe continente. Oare despre ce e vorba?

„Premierul ungar Viktor Orban a decretat stare de urgenţă în ţară, care a intrat în vigoare la prânz, în urma nivelului ridicat al apelor Dunării, informează agenţia de ştiri MTI. Potrivit datelor primite din Austria, sunt aşteptate niveluri record pe Dunăre începând de miercuri, a spus Orban în cadrul unei conferinţe de presă. Situaţia se va înrăutăţi mai ales la sfârşitul săptămânii, a spus el (…) Între timp, oraşele din sudul şi estul Germaniei sunt în continuare în alertă, râurile continuând să se umfle. În Praga, nivelul râului a scăzut, iar inundaţiile s-au mutat în nord. În urma inundaţiilor puternice şi a alunecărilor de teren provocate de ploi diluviene în câteva ţări din centrul Europei, 4 persoane şi-au pierdut viaţa, cel puţin 8 au fost rănite şi sute de oameni au fost evacuaţi. Cele mai afectate ţări sunt Austria, Germania şi Cehia, care au trimis unităţi de armată pentru a contribui la operaţiuni de salvare, în urma precipitaţiilor-record căzute în unele regiuni.”

Sursa: hotnews.ro, 4 iunie 2013

„Ploile torenţiale din sudul şi estul Germaniei au sporit pericolul inundaţiilor duminică, obligând armata să intervină pentru a ajuta echipele de salvare în anumite zone în timp ce traficul feroviar către Austria a fost întrerupt. Două persoane au fost date dispărute la Reutlingen (sud-vest), au transmis echipele de salvare şi poliţia din Bade-Wurtemberg pentru agenţia germană DPA. Timp de 48 de ore, ploi puternice şi continue au căzut asupra acestui Land (stat regional) precum şi asupra Bavariei (sud), Saxoniei şi Thuringiei (est). Aceste precipitaţii au atins niveluri istorice în anumite locuri provocând creşteri ale cotelor râurilor şi fluviilor. Cancelarul Angela Merkel a exprimat „susţinerea guvernului federal” pentru populaţiile vizate şi a asigurat că recursul la armată este „posibil”, „dacă va fi necesar”, conform purtătorului său de cuvânt, Steffen Seibert”.

Sursa: mediafax.ro, 3 iunie 2013

Reţineţi din ştirea de mai sus faptul că „precipitaţiile au atins niveluri istorice”, care nu au mai avut loc niciodată. Dar furtunile şi vijeliile au atins şi România acum 2 săptămâni (şi încă o fac în continuare):

„Un număr de 29 de localităţi din 16 judeţe au fost afectate în urma vijeliei de joi, 23 mai, fiind înregistrate 58 de incidente, dintre care 36 de arbori doborâţi de vânt, 20 de anexe gospodăresti si un pasaj rutier inundate, nicio persoana nefiind ranita, potrivit datelor centralizate vineri la MAI. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în ţară s-au înregistrat 58 de evenimente de mai mică amploare în urma vijeliei care s-a produs joi, fiind afectate 29 de localităţi din 16 judeţe. În urma vântului puternic au fost doborâţi 36 de arbori şi o construcţie provizorie, iar 20 de anexe gospodăreşti şi un pasaj rutier au fost inundate, a precizat MAI, intr-un comunicat de presă.”

Sursa: ziare.com, 24 mai 2013

La începutul lunii mai, pe continentul american, mai precis în zona New Yorkului, au avut loc grave inundaţii şi căderi de ploaie, care, pur şi simplu au inundat imensul oraş american. Priviţi imaginile de mai jos, preluate de pe site-ul New York Daily News, pentru a demonstra gravitatea întregii situaţii:

inundatii grave in New York 1

inundatii grave in New York 2

Credeţi că s-au terminat problemele din New York? Nu, nici pe departe… Acum 1 zi, site-ul Publika.md ne anunţă că „Ploile torenţiale dau mari bătăi de cap locuitorilor din oraşul american New York. Acestea au cauzat inundaţii masive şi au perturbat traficul rutier. Străzile au fost transformate în râuri, iar maşinile au circulat cu greu. Furtuni puternice au fost înregistrate şi în New Jersey. În unele regiuni, zeci de maşini au fost înghiţite de ape, iar magazinele şi localurile din oraşe au fost închise în urma intemperiilor.” 

Şi nu doar America sau Europa se confruntă cu aceste ploi şi furtuni violente, ci şi îndepărtatul continent Australia. În ianaurie 2013, Australia a fost afectată de o serie de inundaţii catastrofale, ca urmare a ploilor torenţiale. Citez o ştire din 28 ianuarie 2013, publicată pe site-ul realitatea.net:

„Australia e din nou în alertă de inundaţii din cauza ciclonului Oswald. În statul Queensland, unde sute de case sunt deja sub ape, autorităţile au avertizat că ploile torenţiale vor continua. Sute de oameni au fost evacuaţi până acum. Oraşele Gladstone şi Bundaberg, care urmează în calea furtunii, au luat toate măsurile pentru limitarea pagubelor sau a pierderilor de vieţi omeneşti. Un copil a fost salvat cu elicopterul din mijlocul apelor, după ce maşina în care se afla împreună cu două femei a rămas blocată din cauza inundaţiilor. Întreaga operaţiune a fost filmată de salvatori cu o cameră montată pe o cască de protecţie. Ulterior, echipa de intervenţie s-a întors să le ia şi pe cele două femei. Australia este afectată de câteva săptămâni de ploi torenţiale şi inundaţii catastrofale. Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa sau au fost rănite şi câteva localităţi sunt izolate.”

Reţineţi această propoziţie: „Australia este afectată de câteva săptămâni de ploi torenţiale şi inundaţii catastrofale.” Dar, coşmarul australienilor nu s-a terminat. Pe 1 iunie, site-ul weatherzone.com ne anunţă că oraşul Melbourne s-a confruntat cu furtuni şi precipitaţii-record. Tot acelaşi site citează un specialist în meteorologie, dr. Peter McIntosh, de la Centrul de Cercetare Marină CSIRO, care afirmă că vremea în Australia, în această perioadă, este unică, neobişnuită, lucru care nu se poate întâmpla în fiecare an.

Aşadar, ce se întâmplă cu aceste ploi şi inundaţii? Ce se întâmplă, de fapt, cu vremea pe Pământ din ultima perioadă?


Lasă un comentariu