Planeta X nu există până la urmă!? Gravitaţia Căii Lactee ar fi de vină pentru perturbaţiile din sistemul nostru solar


Inconsistențele orbitale care indică o planetă misterioasă (planeta X) ascunsă în sistemul nostru solar pot avea o explicație alternativă. Nimeni nu știe exact unde este, cât de mare este sau dacă există, dar cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au dezvăluit în 2016 că existența unei planete X în sistemul nostru solar era o posibilitate foarte reală.

Considerată a fi de până la zece ori masa Pământului și cu o perioadă orbitală de până la 20.000 de ani, planeta X, dacă există, este situată undeva dincolo de orbita lui Neptun. Totuși, așa cum stau lucrurile, pare din ce în ce mai puțin probabil să se afle acolo.

Acum, un nou studiu a aruncat și mai multe îndoieli cu privire la posibila existență a acestei planete misterioase, teoretizând că anomaliile gravitaționale care indică prezența planetei s-ar putea datora pur și simplu modului în care gravitația se comportă sub ceea ce este cunoscut sub numele de dinamica newtoniană modificată (MOND). Fizica sugerează că atracția gravitațională observată asupra obiectelor din centura exterioară Kuiper se poate datora de fapt atracției galaxiei Căii Lactee decât atragerii unei planete nedescoperite, de proporţii gigantice.

„Indiferent de rezultat, această lucrare evidențiază potențialul sistemului solar exterior de a servi drept laborator pentru testarea gravitației și studierea problemelor fundamentale ale fizicii”, a spus fizicianul teoretician și autoarea studiului, Katherine Brown, de la Hamilton College, New York.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com


Lasă un comentariu