Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Un scenariu apocaliptic: ce s-ar întâmpla dacă am adăuga cantităţi imense de azot în Soare?


V-ați gândit vreodată din ce este compus Soarele? Steaua care ne încălzeşte este compusă din mai multe elemente și gaze. 70% din compoziţia sa este dată de hidrogen, iar 28% din heliu. Alte gaze, cum ar fi carbonul, azotul și oxigenul, reprezintă numai 1,5%. Dacă comparați compoziția Soarelui cu cea a atmosferei Pământului, veți realiza că Terra este compusă mai ales din azot (78%) și oxigen (21%).

Să vorbim despre azot – gazul care formează cea mai mare parte a atmosferei planetei noastre. El are un rol foarte important pe planeta noastră – elimină oxidarea materialelor, dar ajută şi la stingerea incendiilor. Dar, deşi azotul este o componentă extrem de importantă pentru viața de pe Terra, gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă am arunca o cantitate imensă de azot în Soare. De exemplu, cum ar fi dacă am turna 10 milioane de litri de azot în Soare…

Temperatura miezului Soarelui este de aproximativ 15 milioane de grade Celsius; la temperaturi atât de ridicate, dacă s-ar turna acolo azot lichid, el s-ar transforma în gaz. Potrivit oamenilor de știință, dacă 10 milioane de litri de azot ar fi aruncat în Soare, ar fi un lucru periculos. Ar putea acest azot lichid să stingă focul din Soare?

Cu toții știm deja că azotul este un gaz neinflamabil. Acesta joacă un element cheie în stingerea incendiilor; dacă Soarele ar fi umplut cu azot în aceeaşi masă ca și Soarele, atunci steaua noastră „ar muri” circa 30 de ani, neoferind nici lumină nici căldură. Între timp, viața de pe Pământ ar începe să dispară complet, deoarece supraviețuirea noastră pe planeta Pământ este imposibilă fără căldura și energia Soarelui.

Ce s-ar întâmpla dacă o cantitate imensă de azot ar fi pusă în nucleul Soarelui? Deoarece temperatura Soarelui este atât de mare, azotul gazos s-ar extinde de cel puțin 700 de ori, crescând presiunea în interiorul Soarelui. Acest lucru ar putea face ca Soarele să explodeze în mii de fragmente. Fără Soare, sistemul nostru solar s-ar prăbuși, planetele plutind prin spaţiul cosmic.

Însă, unii oameni de știință cred că Soarele s-ar putea să nu explodeze și să supraviețuiască datorită gravitaţiei. Dar chiar şi în scenariul acesta, viața de pe Pământ s-ar confrunta cu mari probleme. Azotul poate reacționa cu imensa cantitate de hidrogen prezentă în Soare pentru a forma un amestec de amoniac exploziv. Astfel, temperatura reacțiilor termonucleare din interiorul Soarelui va crește. Acest lucru ar crește căldura, lumina precum și radiațiile. Temperatura de pe Pământ ar crește foarte mult. Radiația ar fi suficient de puternică pentru a deteriora ochii oamenilor. La temperaturi ridicate, toată apa de pe Pământ ar începe să se evapore. Simultan, Pământul ar fi afectat de topirea ghețarilor și de prezenţa uraganelor. Vegetațiile ar fi distruse și milioane de oameni ar muri…

Însă, să sperăm că toate aceste scenarii nu se vor îndeplini niciodată…

Foto: pixabay.com (Commons Creative – free)