Poate părea ciudat să credem că ceva sau cineva poate supraviețui chiar şi morţii Universului, dar acest lucru ar putea fi de fapt posibil ca urmare a legilor fizicii cuantice. Oamenii de știință sugerează un nou plan pentru un dispozitiv, cunoscut ca cristalul timpului, care ar putea teoretic să continue să funcționeze ca un computer, chiar și după Universul ar dispărea, prin răcire la zero absolut.
Cristalele ordinare sunt obiecte tridimensionale ale căror atomi sunt aranjate în modele regulate, repetând modele similare cu sarea de masă. Ele adoptă această structură, deoarece foloseşte cea mai mică cantitate de energie posibilă pentru a se menţine. Frank Wilczek, fizician la MIT, spune: „În primul rând ai nevoie de o capcană de ioni, un dispozitiv care menţine particulele încărcate într-un loc, cu ajutorul unui câmp electric. Apoi, se aplică un câmp magnetic static slab, care face ca ionii să se rotească. Mecanica cuantică înseamnă că energia de rotație a ionilor trebuie să fie mai mare decât zero, chiar și atunci când inelul este răcit la starea sa cea mai scăzută de energie. În mod normal, acest comportament ar încălca legile termodinamicii, dar supraconductorii permit electronilor să se rotească continuu.„
Odată ce Universul se extinde, el se răceste, disipând la final toată energia până când totul devine rece şi întuneric, inclusiv viața. Dar ce s-ar întâmpla dacă cristalele, cum ar fi sarea de masă, ar putea fi translatate în dimensiunea a patra a timpului? Wilczek teoretizează că un cristal funcţional de timp ar putea fi translatat într-un calculator, cu diferite stări de rotație pentru 0 şi 1, aşa cum apar ele într-un calculator convențional. „Pentru a-l face mai interesant, trebuie să existe diferite tipuri de ioni, poate câteva inele care se afectează între ele. Puteți să începeţi să vă gândiţi la mașinile care funcţionează pe acest principiu”, spune omul de ştiinţă.
Aceste cristale ar putea fi în starea lor energetică cea mai mică posibilă, ceea ce înseamnă că ele vor continua în mod natural să se rotească chiar și după ce Universul moare, răcindu-se la o temperatură uniformă. În timp ce un astfel de comportament ar încălca în mod normal legile termodinamicii, rotația non-stop este permisă în cazul electronilor dintr-un superconductor, care funcţionează fără rezistență.
Alţi cercetători americani şi chinezi au realizat un computer de cristale de tip spaţiu-timp. În primul rând, este nevoie de o capcană de ioni, un dispozitiv care reține particulele încărcate în loc de a folosi un câmp electric. Acest lucru face ca ionii să formeze un cristal cu formă inelară, deoarece ionii capturați la temperaturi extrem de scăzute se resping. Apoi, se aplică un câmp magnetic static slab, care face ca ionii să se rotească.
Mecanica cuantică înseamnă că energia de rotație a ionilor trebuie să fie mai mare decât zero, chiar și atunci când inelul este răcit la starea sa cea mai scăzută de energie. În această stare, câmpurile electrice și magnetice nu mai sunt necesare pentru a menține forma cristalului și rotaţia ionilor săi constituienţi. Rezultatul este un „cristal al timpului” – sau chiar un cristal spațiu–timp, pentru că inelul de ion se repetă în spațiu și timp.
Trebuie să recunoaştem că ideea de a trăi mai mult decât Universul este una într-adevăr fascinantă!