Incredibila poveste a uriaşilor din Ceahlău! Legendele nu mint şi ele ne spun istorisiri reale dintr-un trecut uitat…


ceahlau-17Ceahlăul este poate unul dintre cei mai legendari munţi din România, alături de Bucegi. Aici se ascund multe secrete; de exemplu, într-un articol recent (Un profesor de fizică şochează: “Sub Ceahlău există o reţea de tuneluri antigravitaţionale, create de civilizaţia hiperboreană!”) vorbeam despre un profesor din Iaşi care, după o serie de măsurători efectuate, a ajuns la concluzia că sub Ceahlău s-ar afla o reţea de tuneluri antigravitaţionale.

Ceahlăul este muntele cu cele mai multe legende şi poveşti care însoţesc aproape fiecare formaţiune din rezervaţia naturală. Legendele şi poveştile de pe muntele Ceahlău au fost înregistrate de scriitorul şi folcloristul Alecu Russo, la mijlocul secolului al XIX-lea.

Legende locale care spune că în vremuri străvechi aici trăia un neam de uriaşi care păşunau turme de bouri pe platourile din vârful muntelui. Povestea spune că, într-o iarnă, o molimă a făcut ca uriaşii să dispară, rămânând doar doi – un băiat şi o fată. Aceştia s-au gândit să ridice fiecare câte un turn ca să fie văzuţi de oamenii ce trăiau în satele dinspre răsărit. Băiatul a reuşit să ridice un turn mai mare decât fata, dar ambele erau asemenea unor piscuri măreţe pe care oamenii din văi le admirau în fiecare zi.
Într-o zi, asupra masivului Ceahlău s-au prăbuşit nori de zloată şi de gheaţă care au curmat orice viaţă de pe munte. Conform legendei, după ce s-au scurs torenţii de pe munte, oamenii au urcat pe munte să vadă ce s-a întâmplat cu cei doi uriaşi pe care nu-i mai vedeau. Într-un târziu au dat de ei turtiţi sub greutatea gheţii. Le-au zidit mormânt de piatră, acolo unde-i găsiră. În anul următor, au venit localnicii şi au adus o toacă pe care au înţepenit-o acolo sus, pe vârful cel mai înalt. Şi de atunci, în fiecare an, din ziua aceea, poporul de prin văi şi lunci, bărbaţi, femei şi copii, fac o slujbă în sobor, cinstind mormântul acelor uriaşi, spune legenda. Astfel, s-au format cele două piscuri ale Ceahlăului: Toaca (1904 metri) şi Ocolaşul Mare (1907 metri).


Lasă un comentariu