Incredibila poveste de viaţă a gemenilor siamezi – o poveste parcă desprinsă dintr-un scenariu de film


V-aţi întrebat vreodată de unde vine expresia „gemeni siamezi„? De ce „siamezi”? De la celebrii gemeni Chang și Eng Bunker, care au trăit în secolul al XIX-lea şi s-au născut în Thailanda (fosta colonie Siam). Cei doi gemeni au apărut pe lume în 1811, într-un mic oraș de lângă Bangkok (Thailanda), fiind consideraţi atunci drept „minuni medicale”. Gemenii se formaseră pe deplin, corpurile lor erau complet separate, cu excepţia unei legături de 10 cm între stomacurile lor. Astfel, Chang şi Eng au fost nevoiţi ca toată viaţa lor să trăiască împreună.

Cum au devenit celebri gemenii siamezi

În Siam, Chang și Eng Bunker erau cunoscuți sub numele de „gemenii chinezi”. Ei locuiau într-un sat de pescari al unei comunități chineze din Siam. Un om de afaceri scoţian, pe nume Robert Hunter, în timp ce se afla într-o excursie în Siam, când i-a văzut prima dată pe băieţi înotând într-un râu, s-a gândit că vede o… creatură mitologică în oase şi carne! Când și-a dat seama că erau oameni, Hunter s-a gândit să facă o avere pe spatele lor. A convins mama lor să-şi vândă fiii cu 500 de dolari, a mai dat nişte mită la câteva oficialităţi şi, după ce a reuşit toate aceste demersuri, a făcut o investiţie cu adevărat profitabilă: doi tineri chinezi gemeni, lipiţi între ei, care să atragă curiozitatea lumii şi, astfel, săa ducă bani.

Frații Bunker au devenit repede faimoşi pe mapamond. Peste tot erau postere cu cei doi. De îndată ce frații Bunker au împlinit vârsta de 21 de ani, ei au ieșit de sub contractul cu domnul Hunter și au hotărât să-şi facă singuri spectacole în lume, pentru încă 7 -8 ani, timp în care au strâns o mică avere.

Şi-au dorit o viaţă normală, s-au făcut stăpâni de sclavi şi s-au căsătorit!

Apoi, fraţii s-au hotărât că vor să trăiască o viață normală. În 1839, Chang și Eng Bunker au cumpărat o fermă de 110 hectare în Traphill, Carolina de Nord (SUA) și s-au stabilit acolo. Acolo, cei doi au format o plantaţie, cu 18 sclavi.

Între timp, Chang s-a îndrăgostit. El și fratele lui s-au împrietenit cu două fete localnice, surorile Adelaide și Sarah Yates. Lui Chang „i s-a pus pata” pe frumoasa Adelaide; Eng nu simţea mare lucru faţă de sora fetei, Sarah, dar pentru a uşura lucrurile, cei doi fraţi au hotărât să se căsătorească cu cele două surori.

Cele două cupluri au împărțit un singur pat, care a fost folosit foarte mult. Împreună, frații Bunker și soțiile lor au avut… 21 de copii!

La un moment dat, cele două surori au obosit să împartă acelaşi pat și au cerut să trăiască în case separate. S-au făcut compromisuri: trei zile pe săptămână, gemenii le petreceau în casa uneia dintre soţii, iar alte trei zile în casa celeilalte soţii.

Moartea gemenilor

Lucrurile s-au înrăutăţit pentru gemenii siamezi în timpul Războiului Civil din America. Ei au investit foarte mulţi bani în obligaţiuni falimentare, astfel că, la încheierea războiului, fraţii Bunker erau faliţi. Aşa că, din nou, ei au ales calea spectacolului mondial, vrând să repete succesul din anii 1830.

Însă, acest al doilea turneu nu a avut acelaşi succes ca şi primul. Chang a căzut într-o depresie profundă; a început să bea mult, trupul său deteriorându-se rapid, în timp ce Eng, care nu s-a atins de nicio picătură de alcool, a rămas sănătos şi puternic.După un accident vascular cerebral în 1870, Chang a devenit un fel de greutate moartă, agățată de corpul lui Eng. Acesta din urmă a fost forțat să-şi instaleze un sistem de curele și pârghii pentru a-și putea trage fratele în jurul său ca pe o marionetă. Pentru prima dată în viața lor, Eng a început să se gândească pentru a fi separat chirurgical de fratele său, deoarece Chang îi era o povară distrugătoare.

Moartea lui Chang a venit în 1874. Acesta a făcut o bronșită, care a rămas netratată; pe 17 ianuarie 1874, când Eng s-a sculat, şi-a găsit fratele mort. În doar 3 ore şi Eng şi-a dat duhul. În ultimele sale momente, Eng i-a cerut unui fiu de-al său să-l ajute să-și tragă corpul fratelui cât mai aproape de el. Gemenii siamezi au trăit 63 de ani…

În eternitate, în muzeu…

Corpurile lui Chang și Eng Bunker au fost disecate, studiate și fotografiate aproape de îndată ce au murit. Chang a murit ca urmare a unui accident vascular, dar nimeni nu a putut spune sigur de ce Eng a murit. Conform medicinei moderne, frații Bunker nu ar fi putut fi separați cu succes ca și copii, deoarece ei aveau acelaşi ficat.

Gemenii siamezi au lăsat o moștenire incredibilă. Au fost inspiraţia pentru o poveste de-a lui Mark Twain, pentru un roman al lui Darin Strauss, pentru o piesă a lui Philip Gotanda, şi pentru filmul hollywoodian „The Greatest Showman” (2017), cu actorul Hugh Jackman.

Astăzi, gemenii au peste 1.500 de descendenți, dintre care mulți se mai întâlnesc la reuniunile familiale. Unii au continuat să realizeze lucruri incredibile – cum ar fi propria lor nepoată, Caroline Shaw, câștigătoarea premiului Pulitzer.

Iar frații înșiși sunt încă împreună, veșnic legați într-o sculptură aflată la Muzeul Mutter. Ei nu au putut fi decât împreună toată viaţa şi aşa au murit (tot împreună)…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO