Imagini incredibile cu femei dezinhibate din Iran, în anii ’70! Iar acum, ele trebuie să poarte voal pe cap! Ce s-a întâmplat cu această ţară?


Dacă vă uitaţi la toate fotografiile din acest articol, nici nu vă vine să credeţi că ele prezintă femei superbe din Iran, dezinhibate, din anii ’60-’70. Astăzi, toate femeile iraniene trebuie să poarte voal pe cap şi să nu-şi afişeze public trupul, conform legilor islamice. Ce s-a întâmplat? De ce a decăzut atât de mult societatea iraniană? Pentru asta, trebuie să facem o mică istorie contemporană a acestei ţări, pentru a înţelege mai bine lucrurile.

După cel de-al doilea război mondial, mai exact în 1951, Mohammad Mosaddegh a fost numit prim-ministru al Iranului de către şahul Pahlavi. El a devenit extrem de popular în Iran, după ce a naționalizat industria petrolieră iraniană și rezervele de petrol. Însă, prin lovitura de stat din 1953, a fost dat jos. Această lovitură de stat a fost o operațiune anglo-americană, fiind prima dată când Statele Unite au participat la răsturnarea unui guvern străin în timpul războiului rece.

După lovitura de stat, șahul a devenit din ce în ce mai autocratic, iar Iranul a intrat într-o fază de relații strânse cu Statele Unite și cu alte guverne occidentale. În timp ce șahul a modernizat din ce în ce mai mult Iranul, păstrându-l ca un stat complet laic, arestările și torturile realizate de către poliția sa secretă, SAVAK, au fost folosite pentru a zdrobi toate formele de opoziție politică.

Ruhollah Khomeini, un cleric musulman radical, a devenit un critic activ al reformelor șahului, ce a căpătat denumirea de „Revoluția Albă”. Khomeini a denunțat public guvernul iranian, fiind arestat și închis timp de 18 luni. După eliberarea sa, în 1964, a refuzat să-și ceară scuze și, în cele din urmă, a fost trimis în exil.

Datorită creșterii prețurilor petrolului din 1973, economia Iranului a fost inundată cu valută străină, ceea ce a provocat inflație. Până în 1974, economia Iranului se confrunta cu o inflație cu două cifre și, în ciuda numeroaselor proiecte mari de modernizare a țării, corupția era în floare. Până în 1975 – 1976, o recesiune economică a dus la creșterea șomajului, în special în rândul a milioane de tineri care au migrat în orașele Iranului în căutarea de locuri de muncă în construcții, în anii de boom economic de începutul deceniului 7. Până la sfârșitul anilor ’70, mulți dintre acești oameni s-au opus regimului şahului și au început să se organizeze și să se alăture protestelor împotriva acestuia.

„Revoluția Islamică” a început în ianuarie 1978, cu primele manifestații majore împotriva șahului. După un an de greve și manifestații, timp în care țara și economia a fost paralizată, Mohammad Reza Pahlavi a fugit în Statele Unite, iar Ruhollah Khomeini s-a întors din exil la Teheran în februarie 1979, formând un nou guvern. După organizarea unui referendum, Iranul a devenit oficial republica islamică în aprilie 1979. Un al doilea referendum din decembrie 1979 a aprobat o constituție teocratică, supravegheată de un „ayatollah”, ca lider suprem al ţării. Toate legile ţării se supun legilor islamice ale Coranului.

Aşa cum spuneam mai sus, în anii ’60-’70, în Iran a avut loc aşa-numita „Revoluţie albă”, în care au avut loc mai multe reforme fundamentale, din care amintim: reforma funciară, vânzarea unor fabrici de stat pentru finanțarea acestei reforme funciare, construcția unei rețele extinse de drumuri şi căi ferate, eradicarea unor boli precum malaria, încurajarea și susținerea creșterii industriale, „eliberarea” femeilor şi multe altele. În sfârşit, după secole în care femeile s-au simţit marginalizate, ele au căpătat mai multă libertate în timpul regimului şahului. Dar multe din aceste drepturi au fost retrase după instalarea regimului ayatollahilor în 1979, ca de exemplu obligativitatea de a purta voalul în locurile publice.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO