De ce prinţesa Diana a fost urmărită de agenţiile secrete americane?


printesa DianaAgenţii secrete americane precum FBI, CIA sau State Department au dezvăluit o serie de documente legate de activităţile mai multor personalităţi de prim rang. Acest lucru nu înseamnă că aceleaşi agenţii, şi încă multe altele, nu continuă să păstreze secrete materiale despre alte nume celebre, cum ar fi Diana, prinţesa de Wales.

Diana, amantul ei, Dodi Fayed, şi şoferul Henri Paul au fost implicaţi într-un accident mortal de maşină în Paris, Franţa, pe 31 august 1997. În vreme ce se ştie cu certitudine că există numeroase arhive cu dosare secrete despre prinţesă la o serie de agenţii şi organizaţii oficiale, împrejurările concrete privitoare la moartea sa neaşteptată se amestecă cu alte documente, să le spunem neoficiale, făcute publice, considerate de mulţi ca nefiind nimic mai mult decât praf în ochi, iar de alţii perfect adevărate.

În decembrie 1998, ultrasecreta National Security Agency din Statele Unite a certificat că deţine peste o mie de pagini cu informaţii clasificate privitoare la viaţa prinţesei. Faptul că foarte mulţi privesc moartea Dianei cu oarecare rezerve a condus la naşterea unei probleme majore pe plan mondial, legată de conţinutul real al documentelor respective. Refuzul NSA de a face publice dosarele proprii cu privire la acest subiect nu a făcut altceva decât să întărească suspiciunile presei şi ale publicului.

Ziarele de scandal britanice au făcut publice informaţiile pe această temă imediat ce ele au ieşit la suprafaţă: „Şefii agenţiilor americane de spionaj au recunoscut cu o seară în urmă că o supravegheau pe Diana de ani buni — şi că au aflat câte ceva despre cele mai nebănuite secrete amoroase ale acesteia”, susţine răspicat Daily Mirror, în timp ce
Daily Record afirmă că implicarea NSA a continuat „chiar până în momentul morţii în urma accidentului de maşină de la Paris, alături de Dodi Fayed”.

The Washington Post a consemnat că „adevărul” era probabil mai puţin „sumbru” şi a redat comentariile unui „oficial american din spionaj”, care a declarat că informaţiile conţinute în dosarele legate de viaţa Dianei erau pur „informale”. Ziarul a adăugat: „Respingând cererea, NSA a dezminţit existenţa dosarului de 1 056 de pagini despre Diana şi a declarat că Fort Meade, sediul agenţiei, a produs 39 de documente generate şi controlate de NSA, totalizând 124 de pagini.”

Toate aceste documente, a dat lămuriri NSA, sunt reţinute „întrucât dezvăluirea lor publică ar putea constitui un real pericol la adresa siguranţei naţionale”, şi odată dezvăluite, e foarte probabil că ar demasca „surse şi metode” utilizate de reţeaua americană a serviciilor secrete. Însă, potrivit unul alt articol din Washington Post: „Agenţia-gigant de spionaj, cea mai mare organizaţie din Maryland, a fost subiectul unor controverse acute în Anglia şi în alte state din Europa, odată cu dezvăluirea unui raport de către Parlamentul European, care susţinea că, în Europa, toate comunicaţiile via email, telefonie şi fax sunt interceptate constant de National Security Agency din Statele Unite.”

NSA nu este singura agenţie despre care se ştie că ar deţine dosare legate de viaţa prinţesei Diana. Potrivit unui funcţionar de la NSA de la secţia libertatea informaţiei, CIA deţine cel puţin două dosare despre prinţesă. Iar Defense Intelligence Agency a admis că posedă atât „informaţii”, cât şi „materiale” despre Diana. Când s-a pus întrebarea de ce ar dispune CIA de documentaţie clasificată referitoare la viaţa Dianei, un purtător de cuvânt al agenţiei a replicat că „nu are habar de ce. Toate dosarele noastre sunt strict legate de sectorul militar. E clar că prinţesa nu avea cum să fi îndeplinit stagiul militar”. Diana a fost, totuşi, un pion important în lupta nesfârşită şi apăsătoare pentru trecerea în ilegalitate a minelor antipersonale, aspect care ar fi fost de maxim interes pentru cercurile militare, la fel şi pentru producătorii de tehnologii militare din numeroase state.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO