Dar, nu demult, în SUA a fost lansată o carte intitulată „Revelaţiile magilor: Povestea pierdută a călătoriilor magilor către Bethlehem” scrisă de profesorul Brent Landau, aceasta fiind prima traducere în limba engleză a unui manuscris mai puţin cunoscut din secolul al VIII-lea, ce relatează o povestire scrisă în secolele II sau III d.Hr. şi care dezvăluie o versiune mult mai credibilă despre povestea celor trei magi.
Brent Landau, profesor de studii religioase la Universitatea din Oklahoma şi expert în vechile limbi biblice, a găsit referinţe despre un text privind aceşti trei magi în nişte scrieri din Evul Mediu. El a aflat, totodată, că un colecţionar din secolul al XVIII-lea a descoperit într-o mănăstire turcească un manuscris intitulat „Revelaţia magilor”, cu o poveste despre aceşti magi. Acel colecţionar a oferit manuscrisul (scris pe un pergament creat din piele de animale) Bibliotecii Vaticanului, unde a rămas arhivat într-o virtuală obscuritate.
Landau a petrecut numai puţin de şapte ani în a traduce şi a analiza textul acestui manuscris, scris în limba siriacă, un dialect al limbii aramaice, ce era folosită de primii creştini în Orientul Mijlociu şi în Asia. Cartea lui Landau dezvăluie faptul că magii făceau parte dintr-o sectă magică şi străveche, ce descindea din Seth, cel de-al treilea fiu al Adam şi Evei. De la Seth ei au moştenit profeţia unei stele extrem de strălucitoare ce va apare într-o zi şi care va vesti naşterea lui Dumnezeu în formă umană. Se pare că aceeaşi stea a strălucit şi deasupra Copacului Vieţii din Grădina Edenului.
Printer alte revelaţii uluitoare ale acestei cărţi putem enumera:
• Magii veneau dintr-un tărâm denumit Shir, „localizat în extremul orient al lumii, la ţărmurile Marelui Ocean.” În alte texte vechi, Shir este locul de unde provine mătasea, aşa că Landau sugerează că ar putea fi vorba de China.
• În limba siriacă, cuvântul „mag” înseamnă „a te ruga în linişte”. Landau spune astfel că nu există nicio legătură a magilor cu astrologii sau magicienii, aşa cum de multe ori s-a citat până acum în istoria creştinismului.
• Textul antic numeşte 12 magi, şi nu doar trei cât apar în Biblie, în timp ce în alte părţi ale textului se sugerează că ar fi vorba de „un grup de mărimea unei mici armate” care a ajuns până la Bethlehem.
Deşi străvechiul manuscris sugerează faptul că această poveste ar fi o mărturie personală, totuşi Landau consideră că e puţin probabil ca textul să fi fost scris chiar de către magi. Profesorul american bănuieşte că autorul ar putea fi vreun grup creştin mistic de la începutul acestei religii.
În cartea lui Landau este interesantă reprezentarea stelei de Bethlehem în concepţia magilor. Astfel, atunci când magii au găsit steaua cea mult profeţită, iniţial ea avea o formă celestială obişnuită, pentru ca apoi să se transforme într-o înfăţişare umană, sub forma unei „stele-copil”, care i-a condus până la Bethlehem pentru a fi martorii naşterii Mântuitorului. Fiecare din mag a văzut această stea-copil într-o formă diferită, fiecare viziune reprezentând o epocă diferită din viaţa lui Hristos.
Colegii de breaslă al profesorului Brent Landau laudă efortul acestuia în dezvăluirea unui manuscris preţios al creştinătăţii. „Dintre toate documentele despre creştinism recent descoperite, ‘Revelaţia magilor’ este, de departe, cel mai fascinant manuscris”, a spus John Dominic Crossan, profesor emerit la Universitatea DePaul.