Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Cea mai mare grădină botanică din lume va fi în mijlocul deşertului

60

sera-arabia-sauditaPentru a construi o grădină botanică în mijlocul deşertului, lângă capitala Riad, Arabia Saudită nu are altă soluţie decât să o adăpostească în interiorul unei sere la care se lucrează în prezent şi care, odată finalizată, va ocupa locul întâi la nivel mondial în privinţa dimensiunilor. Proiectul a luat fiinţă în 2006, când Riadul a organizat o competiţie internaţională pentru proiectarea unei grădini botanice în cinstea proaspătului ales, la acea dată, lider al Arabiei Saudite: regele Abdullah. Proiectul câştigător poartă semnătura joint venture-ului format din două companii britanice: una de arhitectură, Barton Willmore, şi una de inginerie civilă, Buro Happold, notează popsci.com.

Programată să-şi deschidă porţile în 2011, Grădina Botanică a regelui Abdullah, în esenţă o seră “paleobotanică”, va expune varietatea de specii de plante prezente în regiune în ultimii 400 de milioane de ani. De asemenea, grădina va explora potenţialul viitor al zonei, arhitecţii proiectului plănuind să educe publicul în legătură cu consecinţele epuizării resurselor naturale şi ale schimbărilor climatice induse de poluare, precum şi în legătură cu beneficiile protejării mediului.

În inima proiectului de 200 de milioane de dolari se va afla cea mai mare seră din lume, construită în formă de semilună, simbolul credinţei în religia musulmană, pe o suprafaţă echivalentă cu 15 terenuri de fotbal. Grădina îşi va purta vizitatorii pe parcursul a şase perioade geologice, începând cu era devoniană, când viaţa pe uscat abia începea să se înfiripe, şi terminând cu pliocenul, când Peninsula Arabă era acoperită de o vegetaţie mănoasă şi de râuri abundente. Flora dispărută va fi reprezentată atât cu ajutorul unor reconstituiri, cât şi prin unele specii înrudite care trăiesc în prezent. A şaptea zonă a serei, botezată “Grădina Alegerilor”, poartă vizitatorii în sfera politicii de mediu, purtând vizitatorii către viitor pe două drumuri.

Calea “Nu face nimic” simbolizează viitorul Terrei dacă omenirea va continua să se înfrupte lacom din resursele naturale şi să nu ia măsuri privind emisiile de noxe în atmosferă. Pe măsură ce vizitatorii vor înainta, temperatura va creşte şi vegetaţia se va rări. Punctul final al traseului va fi o întindere de sol carbonizat. În acest punct, vizitatorii vor putea alege ruta alternativă “Fă ceva”, care va evidenţia paşii necesari salvării planetei, cum ar fi dezvoltarea surselor de energie alternativă. Aici va fi prezentată macheta unui Riad înconjurat de ferme de panouri solare şi de turbine eoliene. Drumul deciziilor în favoarea mediului va culmina cu un peisaj modelat după etapa bogată în ploi de acum 3,5 până la 1,2 milioane de ani, când Arabia Saudită era caracterizată de o biodiversitate amplă.

Construirea unei grădini botanice în deşert va fi însă o sarcină dificilă, mai ales că scopul ei de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării planetei va trebui să aibă drept corespondent consumul redus de resurse al proiectului. Pentru a asigura răcirea şi umiditatea serei fără un consum de energie ridicat, părţile superioare ale tavanului vor fi construite în formă de boltă. Aceste arcade vor capta căldura de la 40 de metri deasupra solului şi o vor menţine acolo. Aerul rece va rămâne astfel în partea inferioară a construcţiei, fiind uşurată munca instalaţiilor de aer condiţionat. De asemenea, acoperişul, care va deveni cea mai mare structură de teflon din lume, va limita accesul luminii şi căldurii în grădină. Energia necesară proiectului va fi asigurată, în mare măsură, de panouri solare. Apa reprezintă şi ea o provocare pentru oamenii de ştiinţă, deoarece fiecare strop va trebui reciclat.

Orgoni Crystal