Phobos, satelitul natural al lui Marte, e o mare navă extraterestră?

231

Phobos70O cercetare ştiinţifică realizată de un grup independent de cercetători denumit MaRS (Mars Express Radio Science), a analizat datele de monitorizare radio de pe Mars Express (MEX), cu intenţia de a determina forţa gravitaţională a satelitului lui Marte, Phobos, şi astfel, a afla masa acestui corp cerestru, anunţă site-ul Geophysical Research Letters.

Noile valori pentru parametrii gravitaţionali oferiţi oferă posibilitatea unei interpretări mai bune a structurii interne a lui Phobos. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că, foarte probabil, Phobos este în interior gol. Totodată, ei exclud teza precum că Phobos ar fi un asteroid capturat de forţa gravitaţională a lui Marte.

Aşadar, dacă Phobos este gol pe dinăuntru şi se exclude posibilitatea ca acesta să fie un asteroid capturat, atunci ce reprezintă el? Cum a ajuns să fie capturat de forţa gravitaţională a lui Marte? Ne aducem aminte astfel de astrofizicianul rus Iosif Şlovski care, tocmai din 1959, a sprijinit ipoteza că Phobos era de origine artificială, interiorul acestui corp ceresc fiind gol! Şi iată cum ipoteza sa este confirmată 50 de ani mai târziu.