Site de secrete, stiinta si metafizica

Avertisment al oamenilor de ştiinţă: viruşi giganţi, de zeci de mii de ani vechime, se pot trezi la viaţă oricând

2 21

Oamenii de știință avertizează că printre pericolele încălzirii globale, unul este înfricoșător dincolo de orice îndoială: virușii morți care au rămas latenți timp de milenii ar putea acum să se “trezească”. Pe măsură ce clima se încălzeşte, agenți infecțioși – dintre care mulți au fost responsabili pentru cele mai mari și mai mortale epidemii globale din trecut – se trezesc, putând provoca din nou un dezastru între oameni, spun cercetătorii.

Avertizarea este simplă şi totuși una înfiorătoare. Bacteriile și virușii care se găsesc în mod natural în straturi profunde de îngheț de mii de ani au riscul de a fi treziţi din cauza încălzirii globale.

Se pare că pe pământ, solul înghețat – permafrostul – este un loc excelent în care bacteriile pot rămâne în viață pentru perioade lungi de timp. Pe măsură ce gheaţa din zona Cercului Arctic se topeşte de trei ori mai repede decât alte părţi de gheaţă din lume, viruşii pot fi eliberaţi, avertizează oamenii de ştiinţă. Experții au descoperit că schimbările climatice încălzesc regiunile arctice și sub-arctice de două ori mai mult decât media globală.

Jean-Michel Claverie, biolog evolutiv la Universitatea Aix-Marseille din Franța, a început să studieze de trei ani diferite mostre de ADN ale straturile de permafrost, încercând să găsească o semnătură genetică a virușilor și bacteriilor care ar putea fi letale pentru oameni. Din păcate, el a găsit dovezi ale mai multor bacterii și viruși care s-ar putea dovedi a fi extrem de periculoase pentru oameni.

“Permafrostul este un conservator foarte bun al microbilor și al virușilor, deoarece este rece, nu există oxigen și este întunecat. Viruşii patogeni care pot infecta oamenii sau animalele ar putea fi conservate în straturile vechi de permafrost, inclusiv unii viruşi care au provocat epidemii globale în trecut. În prezent, aceste regiuni sunt abandonate, iar straturile adânci de permafrost sunt lăsate singure“.

Pericolul cel mai mare ar fi acela ca un virus gigant, necunoscut, din Neanderthal, să fie trezit, iar dacă agentul patogen nu a fost în contact cu oamenii de mult timp, atunci sistemul nostru imunitar nu ar fi pregătit.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie