Vasul Portland, un artefact incredibil de acum 2.000 de ani, ascunde istoria ocultă a omenirii? Baphomet, şarpele (simboluri sataniste), precum şi originea reptiliană a marilor împăraţi ai lumii…


Citind memoriile lui William Cavendish-Bentinck (1738-1809), al treilea duce de Portland, prim-ministrul Marii Britanii de două ori şi unul din strămoşii reginei Elisabeta a II-a, am întâlnit relatarea faptului că familia sa (Portland) deţinea în reşedinţa din Bulstrode Park, „celebrul şi minunatul vas Portland”. Nu auzisem de el până atunci, aşa că am căutat pe Internet mai multe detalii despre el. Astfel, am văzut că vasul Portland îşi merită renumele: el este un vas roman din sticlă, modelat în relief, şi care are o vechime de 2.000 de ani! El ar fi fost realizat între anii 1 şi 25 d.Hr. din sticlă albastră cu nuanţe de violet, fiind înconjurată de o sticlă albă modelată în relief. Vasul are înălţimea de 25 de centimetri şi circumferinţa de 56 de centimetri.

Istoria acestui obiect de artă e plină de peripeţii: vasul ar fi fost descoperit în anul 1582 lângă Roma în presupusul sarcofag al împăratului roman Alexandru Severus (ce a murit în anul 235). Prima referinţă istorică a vasului apare într-o scrisoare din 1601 către pictorul Paul Rubens, când se aminteşte că vasul s-ar fi aflat în colecţia cardinalului Francesco Maria del Monte. Apoi, în anul 1626 el ar fi rămas în colecţia familiei Barberini timp de circa 150 de ani. Sir William Hamilton, ambasadorul britanic în Napoli, cumpără acest vas în anul 1778 de la James Byres, un comerciant de artă scoţian, care la rândul său l-a achiziţionat de la Cornelia Barberini-Colonna, prinţesă de Palestrina (ce a moştenit opera de artă de la familia Barberini). Hamilton a dus vasul în Anglia, iar apoi acesta a ajuns în posesia familiei Portland. British Museum reuşeşte să achiziţioneze opera de artă de la familia Portland, iar, în prezent, se află expus în cel mai mare muzeu al lumii.

Ce mi s-a părut cel mai interesant la acest vas este înfăţişarea nu doar a 7 figuri umane, ci şi a două capete cu coarne, precum şi a unui şarpe, acestea din urmă fiind simbolurile cunoscute ale satanismului şi ale societăţilor oculte.

Vasul Portland scena 1
Vasul Portland scena 1

De fapt, vasul cuprinde două scene: scena 1 şi scena 2. În prima scenă (pe care o puteţi vedea în stânga imaginii), s-au dat mai multe interpretări, dintre care pot aminti:

* Căsătoria zeului mării, Peleus, şi a lui Thetis;

* Dionysos o salută pe Ariadne cu şarpele său cel sacru, în dumbrava sacră a căsătoriei lor;

* Povestea împăratului Augustus care este conceput de zeul Apollo în formă de şarpe.

Dar, cea mai interesantă teorie (şi prima de altfel), ce datează încă din anul 1633, şi care spune că scena 1 de pe vas ar fi reprezentarea visului lui Olympias, mama lui Alexandru cel Mare, care vine s-o salute împreună cu tatăl său, Apollo, în formă de şarpe. Această poveste este legată de legenda împăratului roman Alexandru Severus, despre care se spune că ar fi avut o… paternitate reptiliană!

Privind această teorie, am de făcut două remarci:

* Există o teorie conform căreia legendarul împărat Alexandru cel Mare ar putea fi Antihristul din Biblie. Dacă scena 1 din vasul Portland ar putea reprezenta, metaforic, naşterea împăratului având drept tată un „şarpe”, atunci, ştiind că această fiinţă reptiliană este simbolul vechi al Satanei, Alexandru cel Mare ar putea reprezenta într-adevăr Antihristul.

* Am căutat pe ebay.com şi am văzut că sunt de vânzare câteva monezi de pe timpul împăratului Alexandru Severus. Priviţi moneda de mai jos: împăratul Severus pare că ţine în mână un un şarpe! A avut, într-adevăr, acest împărat o paternitate reptiliană, aşa cum este legenda?

În plus, ce caută figura malefică pe acest vas Portland (vezi imaginea principală de la începutul articolului), figură ce aduce aminte de reprezentarea lui Baphomet. Precum scriam în acest articol „Baphomet, craniul magic căruia i se închinau cavalerii templieri, e legat de cultul şarpelui?„, Baphomet, „craniul magic” în faţa căruia se închinau cavalerii templieri s-ar putea să aibă legătură cu un cult al şarpelui. Citez din acel articol:

E posibil ca termenul de Baphomet să-şi aibă originea în deşerturile din Yemen. Localnicii de acolo se numesc Al-Mahara şi au conceput mai multe mijloace de combatere a veninului de şarpe. Exista o categorie specială de preoţi, cărora li se spunea Raaboot şi se presupune că ei cunoşteau secretul, care se transmitea din tată în fiu. Legendele lor spun că sunt imuni la muşcătura de şarpe. Daca un şarpe muşcă pe cineva, e chemat un Raaboot care, împreuna cu alţi câţiva, stă lângă rănit şi intonează „Bahamoot, Baha-moot” fără variaţii de ton. Astfel, rănitul vomită otrava sau o elimină din corp pe cealaltă cale. Apoi Raaboot pleacă.

Oare e cu putinţă ca Bahamoot, descântec pentru vindecarea muşcăturii de şarpe, să fi străbătut mai multe culturi şi astfel să fi descoperit că e un cuvânt care numeşte „şarpele cap”, acelaşi pe care îl venerau templierii? În lipsa altor elemente, etimologia celor două obiecte strâns legate este atât de asemănătoare, încât arată că limbajul cultului şarpelui se răspândise pretutindeni.

Vedeţi cum toate simbolurile se leagă? Baphomet, şarpele, Antihristul, originea reptiliană… Eu cred că acest vas Portland ascunde multe mistere ale istoriei vechi a omenirii!


Lasă un comentariu