Ştiinţa are 4 explicaţii pentru fantome: sindromul „Baba Cloanţa”, „defecţiuni” ale creierului, monoxidul de carbon şi infrasunetele. Eu totuşi încă sunt sceptic….


fantome 1020Există nu puţin oameni care susţin că chiar au văzut şi simţit fantome. Putem atribui totul supranaturalului sau există explicaţii ştiinţifice pentru aceste fantome? În acest articol, vom aborda partea ştiinţifică, după ce m-am inspirat dintr-un articol publicat pe site-ul The Week.com. Aşadar, ştiinţa a găsit 4 explicaţii raţionale şi logice pentru fantome:
* halucinaţii din perioada stării de paralizie din timpul somnului;
* „defecţiuni” ale creierului;
* monoxidul de carbon;
* infrasunetele.

1) Halucinaţii din perioada stării de paralizie din timpul somnului. V-aţi trezit vreodată în mijlocul nopţii, în timp ce dormeaţi, având senzaţia că nu puteţi mişca nimic (nici măcar ochii), deşi sunteţi total conştienţi de ceea ce se întâmplă în jurul vostru? Aceasta este o stare atunci când aveţi o impresie de paralizie în timpul somnului. Ea poartă numele de „Sindromul Baba Cloanţa”, ce apare atunci când creierul se află într-o stare tranzitorie între somnul adânc (cu vise, cunoscut ca şi somnul REM) şi starea de veghe. În timpul stării de somn REM, creierul opreşte o mare parte din masa musculară, aşa că temporar suntem paralizaţi (citiţi mai multe în acest articol: „Sindromul Baba Cloanţa” sau cum te atacă demonii atunci când încă nu te-ai trezit din somn”). Se pare că în timpul sindromului Baba Cloanţa, oamenii văd tot felul de figuri „blurate”, spectre ciudate, sunete bizare etc.

Oamenii de ştiinţă cred că în timpul în care experimentaţi „sindromul Baba Cloanţa”, creierul încă doarme şi produce, prin puterea imaginaţiei, tot felul de figuri spectrale extrem de ciudate, ce par a fi nişte fantome. Cei din domeniul paranormalului nu sunt însă de acord cu explicaţia ştiinţifică privind paralizia din somn. Ei cred că la originea sindromului s-ar afla un demon care locuieşte în “lumea umbrelor”, între starea de veghe şi cea de somn, şi atunci când simte că cineva este pe jumătate adormit/treaz, el va ataca din întuneric şi va îngrozi mintea victimei, care o va interpreta ca semănând cu Baba Cloanţa…

2) „Defecţiuni” ale creierului. Atunci când noi nu dormim şi ne aflăm în starea de veghe, putem vedea spectre (de exemplu un soldat roman sau o femeie îmbrăcată într-o rochie victoriană)… însă toate acestea nu reprezintă decât iluzii ale creierului nostru, cel puţin aşa susţine Joe Nickell, cercetător ştiinţific. Iar aceste iluzii sunt produse de anumite stări psihotice scurte, de lipsa somnului sau chiar de o epilepsie a lobului temporal (partea minţii asociată cu memoria vizuală).

3) Monoxidul de carbon. În 1912, o familie s-a mutat într-o „casă bântuită”. De atunci, toţi membrii familiei au început să experimenteze voci stranii, figuri întunecate, ciocănituri în podele. Plantele se uscau şi mureau. Pe zi ce trecea, copiii familiei deveneau tot mai palizi şi mai obosiţi. Erau fantomele de vină? Se pare că nu. Conform unui studiu realizat de un doctor asupra acestui caz, cuptorul casei era defect şi scăpa o mulţime de monoxid de carbon, suficient pentru a nu fi letal, dar pentru a produce o mulţime de halucinaţii vizuale şi auditive în rândul membrilor familiei.

4) Infrasunetele. În 1998, lectorul universitar Vic Tandy a avut parte în laboratorul său medical în care lucra de o serie de „evenimente paranormale”, ca de exemplu prezenţa unor „apariţii întunecate” care apăreau şi dispăreau. După mai multe experimente, Tandy a descoperit sursa ciudăţeniilor din laboratorul său: infrasunetele (sunete ce nu pot fi auzite de urechea umană). Acestea pot face ca globii oculari să începe să rezoneze, producând astfel o iluzie optică (puteţi citi mai multe în acest articol: „Reprezinta fantomele efectul infrasunetelor?„).

P.S. Totuşi, toate aceste explicaţii ştiinţifice nu pot să explice fantomele din fotografii. Că doar n-o fi şi ălea tot iluzii optice…

 

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock