Zilele trecute, dacă aţi fost atenţi, se anunţa peste tot în mass-media despre plasarea unei sonde spaţiale pe o cometă, acesta fiind un eveniment cu adevărat istoric în istoria exploatării spaţiale. Citez de pe stirileprotv.ro:
Agenţia spaţială europeană a reuşit, miercuri, o premieră istorică în explorarea Universului: plasarea unui robot pe o cometă aflată în mişcare, la sute de milioane de kilometri de Pământ. Robotul s-a desprins de dimineaţă de sondă spaţială Rosetta. După 7 ore de cădere liberă lentă, atras doar de slabă forţă gravitaţională exercitată de ţintă, s-a poziţionat pe nucleul cometei. Robotul ar urma să funcţioneze până în martie 2015, fiind condamnat „să moară de căldură” când cometa se va apropia de Soare. Această misiune de „arheologie spaţială” încearcă să cerceteze evoluţia Sistemului Solar, cometele fiind considerate vestigii ale materiei primitive.
Între timp, de pe click.ro aflăm că robotul Robotul Philae, ajuns pe cometa Ciuriumov – Gherasimenko, se pare că ar fi „murit”. Citez de pe click.ro:
Robotul Philae, ajuns miercuri pe suprafaţa cometei Ciuriumov – Gherasimenko, a încetat să comunice, bateriile sale fiind descărcate, însă specialiştii de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA) spun că au primit informaţii care ar putea oferi noi indicii despre originea vieţii de pe Terra. Robotul Philae „a adormit” în noaptea de vineri spre sâmbătă, însă a putut transmite specialiştilor de pe Terra, prin intermediul sondei Rosetta, datele despre prima sa forare în nucleul cometei. Robotul ar putea, în cel mai bun caz, să funcţioneze până în luna martie, cu ajutorul panourilor sale solare. Dar specialiştii de la ESA şi de la Centre National d’Etudes Spatiales (CNES), din oraşul francez Toulouse, nu şi-au pierdut speranţa, fiind posibil ca sâmbătă dimineaţă robotul să se „trezească” şi să reia contactul cu Terra.
Dar, această cometă Ciuriumov – Gherasimenko se pare că are chiar şi un sunet, aşa cum putem afla de pe hotnews.ro:
Sonda Rosetta a captat şi redat sunetul emis de cometă 67/P Ciurimov-Gherasimenko în deplasarea ei prin spaţiu spre Soare, sunet produs, probabil, „de oscilaţiile câmpului magnetic al acestui corp cosmic”, un sunet atât de slab însă încât a trebuit amplificat de 10.000 de ori pentru a putea fi auzit de urechea umană. Oamenii de ştiinţă din cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care se ocupă de misiunea sondei Rosetta şi a modulului robotizat Philae, care a asolizat pe nucleul cometei, susţin că acest sunet poate fi efectul ionizării particulelor neutre ale cometei care sunt dispersate în spaţiu (particule neutre care capătă sarcina electrică).
Bun… de ce vă dau toate aceste ştiri? Pentru că există o teorie a conspiraţiei (pe care n-o exclud) conform căreia cometa Ciuriumov – Gherasimenko n-ar fi altceva decât o navă spaţială extraterestră, iar oficialii europeni au trimis o sondă spaţială pentru a se lămuri dacă acest lucru este adevărat! Vă redau în continuare această teorie a conspiraţiei:
* Prima oară, sonda Rosetta a recepţionat semnalul misterios de la această cometă în august 2014, odată ce se apropia de ea. Deşi oamenii de ştiinţă au găsit o explicaţie pentru acest sunet, adevărul ar putea totuşi să fie altul.
* E foarte posibil ca un obiect interior să transmită un semnal din cometa 67/P, şi de aceea sunt necesare mai multe date şi o analiză a semnalului misterios.
* Unii cred că Ciuriumov – Gherasimenko n-ar fi altceva decât o străveche navă spaţială, deghizată sub forma unei comete, ce a fost construită de o civilizaţie extraterestră avansată, pentru a explora Universul. Dacă acest lucru ar fi adevărat, atunci 67/P, ce scrutează Universul de milioane de ani, ar fi putut acumula o arhivă imensă de date în timpul călătoriilor sale. De aceea, n-ar fi exclus ca 67/P să trimită date extratereştrilor, creatorilor care au construit-o.