Secretul unei vieţi îndelungate: faceţi-vă oameni de ştiinţă!


oameni de stiintaStatisticienii au observat că viaţa medie a oamenilor de ştiinţă depăşeşte cu mult media vieţilor oamenilor obişnuiţi de pe glob. Într-adevăr, din cei 293 de laureaţi ai premiului Nobel pentru fizică, chimie, medicină şi fiziologie, decedaţi între 1901 şi 2003, 8 au decedat la o vârstă cuprinsă între 45 şi 55 de ani, 28 între 56 şi 65 de ani, 79 între 66 şi 75 de ani, 104 între 76 şi 85 de ani, 67 între 86 şi 95 de ani, şi 7 între 96 şi 100 de ani. Vârful curbei de mortalitate corespunde intervalului 76 – 85 de ani, iar vârsta medie a celor decedaţi se situează în jurul valorii de 78 de ani.

Ţinând cont de faptul că fizicienii, chimiştii şi chiar medicii, prin natura profesiei lor sunt mai expuşi riscurilor (expunerea la radiaţii, lucrul cu substanţe toxice, pericolul de contaminare etc), rezultă că ceilalţi oameni de ştiinţă (matematicieni, astronomi etc), în medie, trăiesc şi mai mult. Una din explicaţiile plauzibile este aceea că munca de cercetare ştiinţifică solicită un efort intelectual susţinut, necesitând o cantitate sporită de oxigen, ceea ce din punct de vedere biologic determină o creştere de 7-8 ori a cantităţii de sânge care irigă creierul. Aceasta atrage după sine o mai bună funcţionare a tuturor organelor interne şi a întregului organism.

Pe de altă parte, satisfacţia rezolvării unor probleme complexe, o muncă făcută din pasiune, bucuria succesului favorizează menţinerea unui sistem nervos echilibrat, fapt care contribuie de asemenea la mărirea duratei unei vieţi active, şi păstrarea lucidităţii până la o vârstă înaintată.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO