Revoluţie populară şi foc în Kazahstan, la începutul lui 2022! Aşa se întâmplă cu guvernanţii care nu ţin cont de voinţa cetăţenilor


Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

Precum mulţi ştiu deja, în Kazahstan are loc în perioada aceasta o adevărată revoluţie. Protestele din Kazahstan au început pe 2 ianuarie 2022, în orașul Zhanaozen, din cauza creșterii prețului unui litru de gaz lichefiat. Două zile mai târziu, au început ciocniri între protestatari și poliție și armată în Almaty (capitala economică a Kazahstanului) și în alte orașe.

Situaţia a degenerat după ce un grup de manifestanţi a pătruns în clădirea principală a administraţiei din Almaty. Clădirea, cunoscută ca fostă reședință a președintelui din Kazahstan, a fost incendiată de către protestatari. Situația degenerează, iar protestatarii atacă clădirile guvernamentale din toată țara. Se pare că şi aeroportul din Almaty a fost preluat de aceiaşi protestari furioşi. De asemenea, şi televiziunea de stat a fost atacată şi incendiată.

Guvernul kazah şi-a dat demisia, iar guvernul interimar a instituit starea de urgenţă în întreaga ţară, pentru a pune capăt revoluţiei. Totodată, fostul preşedinte Nursultan Nazarbayev (care a condus dictatorial Kazahstanul din 1991 până în 2019) şi care deţinea în prezent funcția de șef al Consiliului de Securitate al țării, a fost demis din această funcţie – o măsură luată pentru a mai linişti din furia populară.

Kazahstanul este a 9-a țară din lume după mărimea suprafeței ocupate, fiind situată în Asia Centrală, şi făcând parte odată din URSS. Kazahstanul este o ţară foarte bogată în resurse naturale: uraniu, crom, aur, cupru, zinc, fier şi cărbune. Este un mare exportator de diamante şi are în subsol mari cantităţi de petrol şi gaze naturale.

Capitala ţării este Nursultan/Nur-Sultan, în onoarea fostului președinte, Nursultan Nazarbaev. Însă, până în 2019, ea se numea „Astana”, care e clar o anagramă a lui „Satana”. În acest oraş futurist, situat în mijlocul deşertului, au fost construite în ultimii 30 de ani o serie de clădiri care simbolizează adorarea Soarelui, ocultismul şi noua ordine mondială (citiţi mai multe în acest articol din 2011 – Astana din Kazahstan, capitala malefică a ocultiştilor şi a francmasonilor?).

 


Lasă un comentariu